Spring naar inhoud

Repudo’s 4 problemen. Zo worden ze kansen.

12/12/2011

Zelf heb ik een aantal Repudo’s geplaatst en opgepakt. Leuk om te doen. Wel verloor ik na de eerste nieuwsgierigheid al snel de drang om Repudo’s op te pakken. De meeste zijn niet bijster interessant. Bovendien, waarom zou je iets op straat zoeken terwijl je duizend keer zoveel digitale informatie al vanaf elke plek via het internet kunt krijgen?

Kortom, wat is de incentive voor mensen om Repudo’s op te pakken? De Repudo Hunts zijn een antwoord op die vraag. Kado’s mogen echter niet de enige reden zijn waarom mensen Repudo gebruiken. Als dat de enige incentive is zal het platform onvoldoende groeien. Community builder Richard Millington noemt geld, status, macht en vriendschap als belangrijkste redenen voor mensen om actief te zijn. De laatste drie worden door Repudo nog onvoldoende uitgenut.

Wat zijn aandachtspunten voor Repudo?

1.    Er is geen duidelijke incentive om Repudo’s te plaatsen of op te pakken (los van de hunts)
Waarom zou je een virtuele boodschap op straat oppakken als je alle informatie op de wereld vanuit je luie stoel kunt krijgen? Internet heeft er toch juist voor gezorgd dat je NIET meer de straat op hoeft?
Repudo lijkt op Geocaching. De reden om een cache op te sporen is vooral dat de zoektocht leuk is. Daarnaast is er soms de fun van de cache. Vind je een “ijsbeer” bijvoorbeeld, dan is het de bedoeling dat je die dropt op een plek ten noorden waarvan je hem vond.  Bovenstaande eigenschappen zijn moeilijkheidsgraad en “sweetness” (bij opencaching.com).
Verder zijn status en macht belangrijk binnen de geocaching community. Aan de hoeveelheid caches die iemand heeft geplaatst en gevonden kun je zien hoe waardevol een geocacher is. Geocachers bepalen of een cache überhaupt geplaatst wordt.
Tenslotte kan de zoektocht naar een cache je naar een interessant gebied leiden dat je nog niet kende.
Kansen voor Repudo:  Maak de zoektocht interessanter. Dit kan op verschillende manieren:

  • Door meer prijs te geven over de cache
  • Door moeilijk- en sweetheidsgraden in te voeren
  • Door het oppakken van Repudo’s creatiever te maken met puzzels, vragen en meer (voorbeeld: een Repudo in de Hofvijver kun je toch oppakken, maar alleen bij het torentje van Rutte).

Voer game-elementen in:

  • Status en badges voor Repudosi (Repudo-gebruikers), eventueel ook op basis van locatie (“Mayor van Zuid-Holland”)
  • Rating van Repudo’s door de gebruikers
  • Invoeren van deel-Repudo’s zodat gebruikers gestimuleerd worden om verzamelingen te droppen en op te pakken

2.    Je ziet niet goed wat er met je Repudo gebeurt
Niet helemaal waar,  je kunt op je Repudo klikken, vervolgens op History en je ziet de route van je Repudo. Maar die functionaliteit zit erg verstopt. De eigen Repudo’s (opgepakt en gedropt) zijn –by far- datgene wat een gebruiker het meeste interesseert.
Kansen voor Repudo: History en comments van jouw Repudo moeten een veel prominentere plaats krijgen als je inlogt. Maar ook interessant kan zijn:

  • activiteit van Repudo’s die vlakbij jouw Repudo’s liggen
  • de mogelijkheid geven om gemakkelijk op andere Repudo’s te commenten (bijvoorbeeld via Facebook of Twitter API)
  • het mogelijk maken om Repudo’s van anderen gemakkelijk onder de aandacht van gebruikers te brengen (via Tweets, Facebook, Google+)

3.    Andere Repudo-gebruikers zijn onzichtbaar
Weliswaar kun je de gebruikersnaam zien van andere Repudosi, maar verder zie je niks: geen profielinformatie, geen Repudo-historie van een persoon, geen interactie. Daardoor wordt het onmogelijk te bepalen welke Repudosi en Repudo’s interessant voor je zijn om te volgen.
Kansen voor Repudo: Gebruikersinformatie en activiteit openbaar en prominent weergeven op de site en de app. Gebruik hiervoor de Social Plugins en de API van Facebook en Twitter. Groot voordeel van deze aanpak is dat er veel meer tweets en Facebook berichten verschijnen over Repudo, en de dienst dus automatisch meer aandacht krijgt.
En tja, niet origineel, maar het volgen van mede-Repudosi kan denk ik ook stimulerend werken.

4.    Creatief bouwen met het Repudo bouwsteentje wordt onvoldoende gestimuleerd
Twitter is heel succesvol omdat de basis (de bouwsteen) zo simpel is: een kort berichtje dat anderen kunnen volgen. Juist omdat het zo simpel is kunnen anderen het op 1001 manieren creatief gebruiken. De Twitter-API is niet voor niets de meestgebruikte API voor mashups en applicaties. Het principe van “bouwstenen” kennen we ook van kinderspeelgoed als Lego, SmartMax en Kappla.
De bouwsteen van Repudo is een virtueel berichtje dat je op straat neerlegt. Ik heb echter nog geen applicaties ontdekt op basis van Repudo. Wie weet er wel voorbeelden?
Kansen voor Repudo:  De grote kracht van Repudo is dat de bouwsteen zo simpel is. Ontwikkelaars kunnen hun creativiteit erop botvieren. Creativiteit die je nooit met een klein bedrijfje kunt evenaren. Daarom is het slim om de Repudo API voor ontwikkelaars beschikbaar te stellen.  Stimuleer ze ook om er apps mee te maken. Organiseer een wedstrijd, net zoals Google dat voor Android gedaan heeft: Wie maakt de beste applicatie met de Repudo API?

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: