Spring naar inhoud

Twitter: platform voor introverte en intuitieve mensen

02/01/2010

Twitter is het platform voor intuitieve mensen. Tenminste als je je baseert op het ruim een jaar oude niet-wetenschappelijke onderzoek van het mtbi blog. Sterker nog, intuitieve introverte mensen vormen volgens dit niet-wetenschappelijke onderzoek meer dan de helft van de Twitter gemeenschap terwijl die slechts ruim 10% van de (US) bevolking uitmaken.

Voor wie niet bekend is met de Myers-Briggs Type Indicator (ook wel bekend als Jungs persoonlijkheidstest), deze deelt persoonlijkheidstypes in volgens de eigenschappen introversion/extraversion, sensing/intuitive, thinking/feeling en judging/perceiving. Gecombineerd leveren die 16 persoonlijkheidstypes op:

De rollen in het rechterboven kwadrant (Counseler, Mastermind, Healer en Architect) vormen dus meer dan de helft van de Twitter bevolking (doe zelf de test op Jungs persoonlijkheidstest op 123test.nl). Zelf kwam ik als Architect uit de test, en tevens vlakbij de rollen Mastermind, Counselor en Healer.

OK, een wetenschapper zou de vloer aanvegen met het onderzoek op het mbti blog. De onderzochte groep is te klein, misschien niet representatief, misschien houden IN-personen meer van zulke tests of uiten ze zich eerder over de uitslag ervan.

Ik heb er natuurlijk zelf wel een mening over. Ten eerste dat de test inderdaad weinig voorstelt. Maar dat de grote lijnen wel eens zouden kunnen kloppen (intuitief gezien 😉 ).
Ik denk dat social networks introverte mensen meer aanspreken dan extraverte vanwege het asynchrone karakter ervan. Twitter is duidelijk asynchroon. Extraverte personen kiezen misschien eerder voor de veel directere IM’s, Skype en Google Wave.
Een intuitieve persoonlijkheid filtert wellicht gemakkelijker de enorme hoeveelheid tweets dan een persoon die op zijn 5 zintuigen vertrouwt.

Goed, allemaal nogal speculatief maar wel grappig om te lezen. En daarnaast zijn persoonlijkheidstypes wel degelijk iets om in je social media stategy mee rekening te houden:

  • Voor wie maken we eigenlijk dit platform?
  • Hoe gaan die mensen met elkaar om?
  • Welke persoonlijkheidstypes willen we aanspreken?
  • Tegen welke persoonlijkheidstypes praten we?
  • Etcetera…
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s