Spring naar inhoud

Veroorzaakt Google een pulpweb?

15/12/2009

Een interessant artikel van Richard MacManus was deze week te lezen op ReadWriteWeb over de opkomst van zogenaamde content farms. Bedrijven als Demand Media en Answers.com produceren dagelijks bizarre hoeveelheden content, tot wel 4000 pagina’s per dag!
Google bevoorrecht sites met veel content, en sites die vaak geupdate worden. Kortom, de content farms komen lekker hoog in Google, zonder dat het veel uitmaakt hoe waardevol die content is. Leidt dit tot een verarmd web, waarbij Google ons fast content (in analogie met fast food) door de strot duwt? Komt het bekende filmpje Epic 2015 uit?

Ik vind dit verontrustend. De laatste week heb ik meerdere blogs gelezen over niche marketing (zie bijvoorbeeld positie1.nl). Eerder schreef ik op Bekels Blog over affiliate marketing. Deze marketeers weten als geen ander hoe Google werkt en proberen zo veel mogelijk content te creëren met de juiste keywords om maar een hoge ranking te krijgen. De kwaliteit van de content is van ondergeschikt belang, het enige doel is immers dat je als lezer op de advertentielinks klikt of op de doorlink naar een productenverkoper.

Vraag: ligt hier de kans voor de journalistiek, die zoals bekend zwaar gebukt gaat onder het internettijdperk, om zich te onderscheiden van de pulp?

Kunnen ze mensen overtuigen Google en de Twitterjournalistiek de rug toe te keren met  kwaliteitsverhalen? Vraag is dan wel natuurlijk hoe ze zich gaan vermarkten. Van Google hoeven ze immers (nog) geen hulp te verwachten.

3 reacties leave one →
 1. 31/12/2009 11:50 am

  Sorry maar nee daar geloof ik niet in dat je dat gaat lukken.

  Das ongeveer het zelfde dat je tegen mensen gaat zegen je mag geen koffie meer drinken…

 2. bekelsblog permalink*
  31/12/2009 12:42 pm

  Roy, mee eens. Mensen houden net zo van “fast content” als ze van “fast food” houden. Maar misschien kan de “echte” journalistiek die kwaliteitsverhalen wil brengen wel een nichemarkt worden op het internet. Net zoiets als de VPRO in het nederlandse omroepbestel.

Trackbacks

 1. Heeft Google het gehad? Over naar Bing? « Bekels Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s