Spring naar inhoud

De 2 extra dimensies van het real-time web

19/09/2009

velocity

Wat is de toegevoegde waarde van een real-time web? Welke nieuwe mogelijkheden ontstaan er? Dat zijn interessante vragen.

Herinner je nog de natuurkundelessen in de 3e klas van de middelbare school? Je weet wel, die over mechanica: plaats, snelheid, versnelling etcetera. Met die begrippen in je gedachten is het gemakkelijk om zowel inzicht te krijgen in de essentie als in de mogelijkheden van het real-time web.

Eerder berichtte ik al dat het real-time web een omschakeling betekent van een pull naar push van informatie over het web. Dit zal er toe leiden dat je in de toekomst meer informatiestromen over je heen krijgt in plaats van dat je zelf naar die informatie op zoek moet. Bovendien ontvang je de informatie op het moment dat die geplaatst wordt.

Om een vergelijking te maken, het traditionele web kun je zien als een meer. Weliswaar is de data van een datum voorzien, maar die is van ondergeschikt belang. De informatie in het meer is statisch, net zoals het begrip plaats in de mechanica. Het real-time web is echter een rivier. Het tijdstip van het opduiken van berichten in de stroom wordt  essentieel. De hoeveelheid content over een thema bepaalt de sterkte van de stroom over dat thema op een bepaald tijdstip. Dus niet alleen de aanwezigheid van content over een thema, maar ook de variatie in de tijd speelt plotseling een rol. We kunnen spreken over de snelheid en versnelling van een thema. Snelheid en versnelling (en daarmee ook kracht) zijn daarmee de nieuwe dimensies van content.

tweettrends

Twitteraars kennen dit verschijnsel natuurlijk al via de verschillende trendmeters van dat platform. Een aardige toepassing, maar de dimensies van snelheid en versnelling hebben natuurlijk veel meer potentie dan een simpel staatje. Welke? Ik hoor het graag van je!

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s