Spring naar inhoud

Wat is het real time web?

02/09/2009

realtime

Een beetje een recap, want ik heb het er al eerder over gehad, maar wat wordt er nu precies verstaan onder het “real time web”?

Het real-time web klinkt nogal vreemd. De informatie op het internet is toch real-time? We hebben toch altijd actuele informatie op het web? Ja, waar en niet waar. De informatie op sites is in principe actueel (afgezien van caching), maar diensten die gebruik maken van die informatie zijn dat niet altijd. Als je geabonneerd bent op een RSS-feed, dan krijg je maar eens in de zoveel tijd de updates daarvan. Google toont alleen nieuwe resultaten als het sites met nieuwe informatie gespiderd heeft. Dat komt omdat al die data gepolld wordt van sites in plaats van gepusht door sites. Zouden sites hun nieuwe informatie onmiddellijk aan Google doorgeven, in plaats van dat Google ze allemaal af moet lopen, dan zou Google actuelere zoekresultaten geven. Google Alerts zou dan echt een up-to-date service worden.

OK, tot zover de herhaling van wat ik eerder zei.

Wat ik niet eerder vermeldde is dat de technologie van het real time web een andere is dan van het bekende “http”-web. Bij het http-protocol moet je computer namelijk telkens informatie pollen (ophalen) van de server om de pagina op je computer van nieuwe informatie te voorzien. GMail checkt bijvoorbeeld elke 2 minuten of er nieuwe berichten voor je op de server staan. Op zich geen probleem, alleen als je alle computers en aanvragen ter wereld bij elkaar optelt is het een aardige verspilling, zeker als er toch geen nieuwe berichten voor je zijn. Het is daarom de vraag of er niet een handiger manier is. En inderdaad, die is er, namelijk het XMPP protocol. De bekendste toepassing van XMPP is instant messaging. Google Talk bijvoorbeeld maakt gebruik van XMPP.
Bij het XMPP protocol, laat de computer simpelweg weten dat het beschikbaar is voor nieuwe informatie.  Nieuwe content wordt vanaf de XMPP server naar alle machines gestuurd die open staan voor informatie. Informatie wordt dus gepusht naar je computer inplaats van dat hij constant moet pollen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s