Spring naar inhoud

Cross reality, Second Life’s tweede leven

27/08/2009

sl-lib

Wat hebben we gelachen om Second Life 2 jaar geleden. De virtuele borrels, de bbq’s, virtueel Amsterdam. Nog meer hebben we -schamper- gelachen om de hele hype. “Second Life is dood”, concludeerden we met z’n allen.

Maar is dat echt zo? Het virtuele leven kan wel eens een stuk taaier zijn dan we denken. Cross reality heeft de potentie om virtuele werelden een nieuwe impuls te geven. Alleen blijft het dan niet bij poppetjes op het scherm, maar gaan die poppetjes zich met ons reële leven bemoeien.

Een voorbeeld hiervan is SmartRFLib, een nogal wetenschappelijke naam voor een bibliotheek die zowel in de echte als in de virtuele wereld van Second Life bestaat.

virtual library

Diefstal! De uitgangen lichten rood op en het alarm klinkt in de virtuele bieb.

De  boeken van de (real-world) bibliotheek zijn voorzien van RFID tags,  een soort barcodes die het mogelijk maakt ze te volgen. RFID tags zijn geavanceerder dan barcodes omdat ze zelf ook signalen kunnen uitzenden. RFID lezers kunnen RFID tags detecteren.
In de opstelling van SmartRFLib staan RFID lezers op verschillen plaatsen in de bibliotheek waardoor het systeem kan bijhouden waar een boek zich bevindt. De RFID lezers geven hun bevindingen door aan Second Life. Je kunt in Second Life dus zien of een boek in het schap staat of dat het op de leestafel ligt. Of dat iemand het boek heeft meegenomen naar buiten. En zelfs of die persoon wel langs de uitleenbalie is geweest. Zo niet, dan gaat het alarm af in de virtuele bieb.

SmartRFLib

Maar dat is nog niet alles. Je hebt nu gezien dat Second Life gebruikt wordt als visualisatie van de werkelijkheid. Leuk, maar biedt het veel meer dan de vertrouwde detectiepoortjes? Ja, want je kunt een boek actief volgen binnen de bibliotheek, iets wat met detectiepoortjes moeilijk te realiseren is. De toepassingsmogelijkheden zijn -met wat creatief denkwerk- ook veel groter.

Maar echt interessant wordt het in mijn ogen pas als je in de virtuele wereld de echte wereld gaat besturen. De makers van het systeem geven alvast een voorbeeld: je leent in Second Life een boek en het wordt in de echte wereld geregistreerd en naar je huisadres gestuurd. Niet echt spectaculair zul je zeggen, in feite niets anders dan wat er gebeurt als je bij Amazon.com een boek koopt. Door het gebruik van een virtuele wereld voelt het echter intuïtiever aan. En dat is een belangrijke reden waarom virtuele werelden als interface nog een grote rol kunnen gaan spelen.

Bovendien is dit maar één van de toepassingsmogelijkheden. Verzin zelf indrukwekkender voorbeelden!

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s