Spring naar inhoud

Talloze voorbeelden augmented reality op web

21/08/2009

augmented2

 

robot

 “Hi, what do you think of my new helmet?”

Het was even zoeken naar de geschikte outfit voor deze post. Maar toch wat gevonden dus. Niet in de kledingkast natuurlijk, dat zou wel heel ouderwets zijn, maar op het web!

Want wat je hier ziet is een andere belangrijke toepassing van augmented reality. In een vorige post had ik het vooral over de mogelijkheid om informatie toe te voegen aan beelden die je via je camera bekijkt. Maar in plaats van informatie kun je natuurlijk ook afbeeldingen, grafische objecten en tekstballonnen -om maar wat te noemen- op het beeld projecteren. De foto hiernaast komt van een augmented reality app voor de promotie van de film Transformers, en kun je zelf op hun site heel eenvoudig namaken.

In plaats van deze helm had ik ook kunnen kiezen voor een bril van Ray Ban, of een hele kledingset zoals in het filmpje hieronder.

Augmented reality is dus ook iets waar je mee kunt interacteren. Je kunt ingrijpen in de toegevoegde werkelijkheid die je op het beeldscherm getoverd krijgt. Kijk maar naar dit voorbeeld waarin je kunt tafeltennissen tegen de computer op een virtuele tafeltennistafel.

Je kunt je afvragen wat de meerwaarde is van zo’n game. Waarom zou je via je camera naar een blaadje kijken, daar een virtuele werkelijkheid aan toevoegen, en die vervolgens op je beeldscherm bekijken? Een game kun je immers ook rechtstreeks van je computer krijgen. Met één verschil, namelijk dat de speler in het filmpje zichzelf echt ziet spelen. Eigenlijk voeg je dus iets uit de reële wereld toe aan de virtuele in plaats van andersom. Voor augmented reality maakt dat niks uit natuurlijk. De werkelijke en virtuele wereld werken samen. Het eindresultaat kan 90% werkelijkheid en 10% computerbeeld zijn, maar net zo goed 90%  computerwereld en 10% realiteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s