Spring naar inhoud

Wat is augmented reality?

18/08/2009

augmented

Gisteren berichtte ik dat de augmented reality browser Layar wereldwijd beschikbaar is. Maar wat is augmented reality eigenlijk precies?

Augmented betekent “aangegroeid” of “vermeerderd” . Augmented reality is dus een aangegroeide of vermeerderde of in beter nederlands, “toegevoegde realiteit”. Door computers gemaakte beelden worden toegevoegd aan beelden uit de echte wereld. 

Augemented reality is niet zo nieuw als het lijkt, want het wordt bijvoorbeeld al een tijdje gebruikt bij sportwedstrijden. Een bekend voorbeeld is de “afstand tot de muur” in het voetbal. Als tv-kijker krijg je te zien waar die zou moeten staan, keurig op 9m15 van de bal. De scheidsrechter krijgt deze toevoeging aan de werkelijkheid (nog) niet te zien, dus die schat de afstand in op basis van zijn ervaring.

Kijk eens naar dit bekende voorbeeld van BMW. Monteurs zien met behulp van een speciale bril precies waar de auto-onderdelen geplaatst moeten worden. Als aanvulling krijgen ze gesproken instructie. De computer legt beelden over het reële beeld van de auto om monteurs te ondersteunen.

In combinatie met het internet is augmented reality relatief nieuw.  De AR webapplicaties maken vooral gebruik van de camera van je mobiel. Aan het beeld dat de camera van de werkelijkheid geeft, wordt door de computer gevonden informatie toegevoegd, bijvoorbeeld toeristische informatie over een bezienswaardigheid. 

Wikitude3

De webapplicatie moet natuurlijk wel weten wat hij ziet. Dit doet hij aan de hand van onder andere  GPS en image recognition.  

Via GPS weet de applicatie waar de eigenaar van de mobiel zich bevindt, en welke bezienswaardigheid (of huis, restaurant etc.) in beeld is.
Maar in de toekomst kunnen ook personen herkend worden via gezichtsherkenning (image recognition). Je kunt dan je camera op iemand richten, en vervolgens haalt de webapplicatie de informatie die bekend is over die persoon uit het internet (denk aan social networks als Hyves en Facebook). Je krijgt vervolgens die informatie te zien op het beeldscherm. Moeten we dus nóg meer gaan oppassen met wat we op internet zetten 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s