Spring naar inhoud

De bizarre wereld van affiliate marketing

17/07/2009
tags:

Ik word gevolgd. Op Twitter, door Alex Davis. Alex heeft maar één tweet:

Need to Make Money Online, But Not Sure How to Do It? http://bit.ly/5mXVf1

De link leidt naar de “Clickbank Code”, een serie video’s die je voor $77 kunt bestellen. Met de Clickbank Code kun je volgens de landingpage $48.000 per maand verdienen. Dit bereik je door affiliate marketing te doen bij Clickbank, een bekend Amerikaans affiliate netwerk. De strategie hoe dat fantastische resultaat te behalen vertelt de Clickbank Code je, uiteraard na betaling van $77.

Voor wie niet weet wat affiliate marketing is: Kortgezegd houdt het in dat je producten van anderen aanprijst. Als mensen op jouw link klikken en dit leidt tot verkoop van het product, dan krijg je daarvoor een provisie. Soms levert het alleen klikken op de link ook al een klein bedrag op (zoals bij Google AdSense).

Ik heb geen $77 betaald, dus ik weet niet of de Clickbank Code zijn geld waard is. Maar de makers ervan zijn uiteraard affiliate marketeers, en ze volgen dus ook een bepaalde strategie bij het promoten van hun product. Als je gaat googlen kom je in een wazige wereld waarin het onduidelijk is wat echt is en wat niet. Neem bijvoorbeeld de review van Rob E. De review is in feite een samenvatting van de Clickbank Code landingpage. In de commentaren laat Rob zich lovend uit over het product. Dan stelt een slimmerik de vraag of hij wel onafhankelijk is. Wat blijkt? Rob is zelf een affiliate van het product, en wil dus helemaal geen eerlijke review geven. Hij wil de Clickbank Code verkopen.

Verder kom je veel blogs tegen waarvan je niet weet of ze nu gewoon nep zijn, of dat een affiliate aan het werk is. “The Clickbank Code – An Honest Review”🙂 is hiervan een voorbeeld. Grappig is dat op de review weer enorm gereageerd wordt – door andere affiliates of nepblogs.

Ook fantastisch zijn de artikelen die “eerlijk” nagaan of de Clickbank Code een scam is, zoals“The Clickbank Code Scam Revealed”. Steevast hebben de auteurs het product goed bekeken en ben je stom als je het niet aanschaft!

Maar het beste zijn wel de “persoonlijke verhalen”, zoals die van Jane Holloway. Wel toevallig dat ze precies dezelfde ervaring had als Kevin Castle, en ze daarvoor ook nog eens exact dezelfde woorden gebruikte.

Kortom, de Clickbank Code lijkt het web aardig naar haar hand gezet te hebben. Hoe kom je in zo’n wereld van belangen aan eerlijke ervaringen? Gaat affiliate marketing het web zodanig beinvloeden dat het geld weer de macht krijgt in plaats van de gebruiker? Hoeveel van de reviews op internet zijn in de toekomst echt en hoeveel van affiliates die alleen maar willen verkopen? Hoe onderscheid je wat gemeend is en wat niet?

Voorlopig lijkt volharding de strategie voor eerlijke informatie. Zoek lang genoeg en je vindt ook andere geluiden, zoals in dit forum. Voor zover ik het kan beoordelen zitten er in ieder geval een paar eerlijke antwoorden tussen 😉.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s