Spring naar inhoud

Staan we aan de rand van Web 3.0?

22/05/2009
tags:

In mijn vorige post had ik het over een aantal trends van 2009. Richard MacManus vraagt zich deze week af of dit niet de voortekenen zijn van Web 3.0.

Als we kijken naar de huidige trends zit er absoluut opbouw in naar een nieuw web. Tris Hussey zegt in een commentaar dat we een plafond bereiken. Hij bedoelt daarmee dat nieuwe grote ideeën vorm krijgen, en op het punt van doorbreken staan. Als zulke ideeën niet kunnen worden gerealiseerd in het huidige web-framewerk, dan kan dit het web “dwingen” tot hervorming. Zo’n hervorming vormt de overgang naar een nieuw stadium van het web.
Zelf zie ik als grootste ontwikkelingen naast het real-time web

  • Data-portability: kijk hoe applicaties als Facebook, Twitter, Flickr en zelfs Hyves -om alleen maar de grote te noemen, er zijn ontelbare kleinere apps die hierop inspringen- steeds meer data van elkaar gebruiken. Ook OpenID kom je vaker tegen.
  • Semantics, in aansluiting op data-portability. Data van personen zit steeds minder in aparte silo’s maar is op alle platforms beschikbaar. Neem als voorbeeld Twitterberichten in Facebook of Hyves. Objectgerelateerde data is de volgende stap. Het verdwijnen van silo’s leidt tot meer beschikbare informatie over een persoon of object en daarmee tot een betekenisvoller web.
  • Mobiel internet en location awareness: de iPhone en in mindere mate Google Android hebben voor een doorbraak gezorgd. Overal en altijd heb je de beschikking over internet en locatiegevoelige informatie. Google Latitude en Brightkite laten real-time zien waar je vrienden (en onbekenden) zitten en wat ze te zeggen hebben. De reikwijdte van de mogelijkheden die Augmented Reality je mobiel bieden zijn gigantisch en nog lang niet te overzien.Ik stel voor de term “mobiele telefoon” af te schaffen. De telefoonapplicatie is gewoon één van de applicaties op je mobiel en in de toekomst waarschijnlijk niet eens de belangrijkste.Het ubiquitous of pervasive web komt er dus keihard aan!
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s