Spring naar inhoud

2009, het jaar van de social portability

15/01/2009

Het is duidelijk de hottest topic van het net nieuwe jaar: portability en sociale netwerken. Op 9 januari kwam ReadWriteWeb met het bericht dat Google, MySpace, Facebook en anderen bij elkaar komen om te praten over life streams. En dan ging het er natuurlijk vooral om hoe de life streams van elkaar gecombineerd kunnen worden.

Enkele dagen later schreef hetzelfde blog over DiSO, een dashboard dat alle sociale netwerken van een bezoeker combineert in een soort iGoogle. Eind vorig jaar berichtte Bekels Blog over Flock, in feite een browser met een dergelijk dashboard ingebouwd.

En dan hebben we natuurlijk de Poken hype. Gisteren was er een Poken meetup bij Tam Tam in Utrecht. De gebeurtenis werd blijkbaar belangrijk genoeg gevonden voor NOS-Journaal, Radio 1 en BNR om erover verslag te doen. Voor wie nog niet weet wat Poken is: Een poken is een soort sleutelhanger. Als je je poken tegen de poken van een ander houdt wissel je elkaars profiel uit op sociale netwerken.

En dan is er nog E, een service vergelijkbaar met Poken. In plaats van een poken hou je dan je E-connector tegen iemand anders zijn connector en je bent verbonden. Die service werkt trouwens ook via mobiele telefoon. Zowel bij Poken als bij E moet je nog wel je connector via USB met je computer synchroniseren.


Het is niet verbazingwekkend dat deze ontwikkelingen plaatsvinden. In september vorig jaar berichtte dit blog al dat het gebrek aan Data Portability één van de grootste frustraties van het huidige web is. Deze frustratie leidt uiteindelijk tot de vernieuwing die we nu zien. 2009 kan wel eens een belangrijk jaar worden voor de combinatie van sociale netwerken.

One Comment leave one →
  1. 19/01/2009 2:55 pm

    Wat grappig, dit kende ik nog niet, zeker een idee voor een leuke ‘hype’

    Groeten,
    Mark

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s