Spring naar inhoud

Hoe staat het eigenlijk met APML?

24/12/2008
tags: ,

Iets meer dan een jaar geleden blogde social bookmarksite Ma.gnolia over de mogelijkheid om van je bookmarks een APML file te genereren.

APML staat voor Attention Profile Markup Language. APML beschrijft datgene waar mensen in geinteresseerd zijn, of waarop ze geattendeerd willen worden. Dit gebeurt in XML-formaat, een beginners guide kun je vinden op ampl.org. Een APML-file geeft dus de persoonlijke voorkeuren aan van mensen. Zo’n APML-file kun je zelf vullen, door via websites je persoonlijke voorkeuren aan te geven, hij kan echter ook door je acties opgebouwd worden. Bijvoorbeeld door de sites die je bezoekt, of door de bookmarks die je bewaart bij Ma.gnolia. In de toekomst kunnen alle acties in APML bewaard worden, van de route die je met je auto bent gereden, tot de gesprekken die je online voerde, tot het gedrag dat de camera in je favoriete kroeg van je vastlegde.

Eigenlijk staat in APML daarom een deel van onze persoonlijkheid. Dat klinkt redelijk scary, maar de APML workgroup wil in ieder geval dat je APML onder je persoonlijke controle valt. Het op die manier vastleggen van je voorkeuren biedt ook veel voordelen. Nu moeten we vaak nog naar het internet toe om dingen die ons interesseren op te zoeken, met APML kunnen applicaties ons op onze wenken bedienen.

Je kunt gerust stellen dat de consequenties van APML revolutionair zijn. Maar waarom horen we er dan zo weinig over? ReadWriteWeb brengt in het afgelopen jaar slechts 3 artikelen die APML getagged zijn waarvan het meest recente verschenen is op 17 april.
Ook de applicaties die op de site apml.org genoemd worden komen nog niet heel erg van de grond:

  • Particls, een site die nieuwsberichten weergeeft afhankelijk van je APML is in development en niet actief
  • Cluztr kijkt wie je vrienden kunnen zijn op basis van je APML. Ik heb meerdere keren gevraagd mee te doen met de beta maar krijg geen uitnodiging.
  • Engagd, een applicatie die APML maakt van RSS-feeds, werkt gewoon erg slecht.
Ook ma.gnolia’s APML generatie is gebaseerd op Engagd en werkt niet.
Misschien een leuke om tijdens het kerstdiner te bespreken : Waarom is er zo weinig beweging in een techniek die zoveel kan betekenen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s