Spring naar inhoud

Web 2.0 in de praktijk: Kan wél!

18/11/2008
tags:

Kan wél! is een initiatief van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) om buurten op een positieve manier zichzelf te laten helpen. Bewoners uit de buurt kunnen initiatieven aandragen om hun buurt te verbeteren. De LSA ondersteunt bewoners vervolgens bij het realiseren van deze ideeën. Deel van die ondersteuning is het leveren van een buurtcoach.

De site www.kanwel.nl heeft als doel om mensen enthousiast te maken voor de projecten en eventueel zelf een project te starten. “De bewoners zijn in ieder geval erg enthousiast!”, aldus Elvira Jansen, projectcoördinator van Kan wél!.
De Web 2.0 onderdelen van de site, reacties op projecten en projectblog, komen helaas nog niet helemaal uit de verf. Jansen: “Het aantal reacties op de site zelf is nog niet heel groot, maar dat komt vooral omdat de nieuwe site pas sinds oktober live is.”.

Web 2.0
Er zijn inderdaad nog niet veel reacties geplaatst. Ook op de weblogs gebeurt weinig. Dat is jammer maar was misschien te verwachten. De site trok tot nu toe ongeveer 3.500 unieke bezoekers per maand. Stel dat 10% van die bezoekers actief deelneemt aan de site, dan moeten 350 bezoekers dus de reacties en blogs van de 305 projecten die op de site staan vullen. Een behoorlijke uitdaging. Bovendien kun je je afvragen of de doelgroep genoeg internet-minded is voor deze aanpak. Ook mogelijk is dat ze wel de projecten volgen op de site, maar gewoon geen behoefte hebben om zelf stukken te schrijven of te reageren.

De site dient dus zeker als informatiebron maar als communicatiemiddel werkt de site nog niet optimaal. Kan wél! kan bezoekers motiveren actiever deel te nemen aan de site. Buurtcoaches kunnen hierin een rol spelen.

Wat in ieder geval beter blijkt te werken en bij de jongeren aanslaat is het gebruiken van YouTube als kanaal. Met de videoclip ging een wens van een aantal rappers uit het Arnhemse Klarendal in vervulling. 

Ondanks het niet uit de verf komen van “Web 2.0” op de site, is de site zeker geen mislukking. De projecten staan duidelijk centraal en zijn gemakkelijk te vinden. De site is aantrekkelijk en nodigt uit tot het browsen door plaatsen en projecten. Om ook als communicatiemiddel te dienen zou Kan wél! nog eens haar Web 2.0 strategie onder de loep moeten nemen. 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s