Spring naar inhoud

De wereld na Web 2.0

11/11/2008
tags:

Laatst vroeg ik me af hoe de wereld er uit zou zien voor iemand die met een teletijdmachine vanuit de tachtiger jaren naar 2008 zou zijn gereisd. Veel dingen zouden eigenlijk hetzelfde zijn, je hebt nog steeds auto’s, huizen, mensen etc. Voor zo iemand zou internet waarschijnlijk wel iets bijzonders zijn. Dat je overal ter wereld informatie van over de hele wereld beschikbaar hebt (Web 1.0) en dat je met iedereen ter wereld kunt communiceren en dingen delen (Web 2.0) is absoluut vernieuwend.

Als volgende stap wordt vaak het Semantic Web gezien, ook wel Web 3.0 genoemd. Ook ik schrijf hier regelmatig over. Maar je kunt je afvragen of iemand die nog helemaal niks weet van internet dit als iets revolutionairs zou zien. Ook internet op je mobiel – iets wat de meeste mensen als zeer vernieuwend zien – is voor zo iemand niet spectaculair. Immers, alle actie blijft beperkt tot een scherm, of het nu klein of groot of mobiel of vast is.

Wat voor iemand uit het verleden innovatiever is, en de eerste ontwikkelingen op dat gebied zijn al ingezet, is de integratie van internet met de fysieke wereld. Enige tijd geleden schreef ik over mobiele applicaties die fysieke items scannen en daar vervolgens informatie over teruggeven. Mobiele technologie speelt dus wel een grote rol in koppeling van internet aan de fysieke wereld, niet vanwege het overal kunnen aflezen van een scherm, maar juist omdat het die koppeling mogelijk maakt. De camera maakt scannen mogelijk, GPS legt de fysieke plaats van de gebruiker vast.

Een ander fraai voorbeeld van zogenaamde augmented reality-even los van het feit of je het voorgaande voorbeeld precies binnen de definitie van augmented reality valt- stond vorige week op Marketingfacts. Lezers van Totaal TV kunnen hun TV-gids voor een webcam houden. Deze vult deze op het beeldscherm vervolgens aan met 3D-beelden. Een ander -nog fraaier- voorbeeld is het filmpje van een BMW monteur die via een speciale bril geholpen wordt bij het klussen aan een auto. Een leuke voor iPhone-bezitters is dat ze hun iPhone nu ook als fluit kunnen gebruiken.

Je kunt gemakkelijk ook ingrijpender dingen bedenken: implantaten die fysieke lichamelijke processen monitoren en doorgeven via het internet en van daaruit weer sturing ontvangen. Het feit dat zulke processen dan automatisch verlopen ligt dan wel weer dicht tegen het semantic web aan.

Ik ben ervan overtuigd dat we aan de vooravond staan van een ontwikkeling waarbij de digitale wereld van het internet een directe verbinding aangaat met de fysieke wereld.

3 reacties leave one →
 1. Anoniem permalink
  11/11/2008 6:17 pm

  Hi Peter,

  grappig om te lezen. Vanochtend heb ik over vrijwel hetzelfde geblogd 🙂

 2. 01/12/2008 2:54 pm

  Geweldig deze toekomstvisie! Ik denk zeker met 3d de toekomst is, dat samen met video en het sociale aspect. Goed artikel!

  groeten,
  mark

 3. Anoniem permalink
  07/12/2008 1:09 pm

  Ben het met je eens dat het sociale aspect daarin ook zeker een plaats moet hebben. Verder is het moeilijk te zeggen hoe snel zulke ontwikkelingen gaat natuurlijk, maar ik ben er van overtuigd dat we de kant van een soort augmented reality op gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s