Spring naar inhoud

Evolutie van het web volgens Yihong Ding -4-

10/09/2008

In drie vorige posts beschreef ik in het kort de theorie van Yihong Ding over de evolutie van het web. Maar hoe gaat het nu verder? Het is duidelijk dat we op dit moment in het Web 2.0 stadium zitten. Er is duidelijk een nieuwe vorm van web spaces, namelijk de personal accounts.  Volgens Ding betekent dat dat de transitie vanuit Web 1.0 voltooid is. Verder zien we nog geen tekenen van een nieuw WebROM. Zouden we die wel zien, dan zou dat het begin van een transitie aankondigen (gevolgtrekking 5). Kortom, we zitten ergens in het midden van het Web 2.0 tijdperk.

Volgens gevolgtrekking 4 is dé manier om een volgend stadium te bereiken het opbouwen van webresources van de huidige kwaliteit (vrij vertaald: flink doorbouwen aan Web 2.0 sites). Dit triggert vanzelf op een gegeven moment de transitie. Oorzaak voor de trigger is naar mijn mening de frustratie dat de webresources steeds slechter binnen het bestaande framewerk (de WebROM) passen. Als het aantal webresources toeneemt wordt die frustratie verder opgebouwd. Er moet dan wel verandering optreden om die frustratie de baas te worden.
Hoewel we midden in Web 2.0 zitten zien we al wel een aantal knelpunten van het huidige WebROM die tot frustratie en de uiteindelijke overgang naar Web 3.0 kunnen leiden:

Data Portability, of eerder het gebrek daaraan: mensen worden lid van steeds meer sites en hebben al moeite om alle accounts bij te houden.
Privacy: naarmate profielen van mensen groeien zal de behoefte aan afscherming daarvan groter worden.
Search: de huidige searchtechnieken voldoen nog, maar zullen in de toekomst zeker tekort schieten om uit de miljarden pagina’s voor de gebruiker de juiste te selecteren.

Het Semantic Web biedt een oplossing voor al deze punten (behalve wellicht privacy), en is daarmee een goede kandidaat voor een volgend WebROM.

Bovenstaande verhaal betekent ook dat er op dit moment nog geen succesvolle Web 3.0 oplossingen gemaakt kunnen worden. Immers, ze kunnen niet aarden voordat het web zelf klaar is voor Web 3.0. En het huidige web biedt alleen maar plaats aan Web 2.0 oplossingen. 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s