Spring naar inhoud

Evolutie van het web volgens Yihong Ding

04/09/2008

Kort geleden heb ik in dit blog en op Frankwatching geschreven over Yihong Ding, een onderzoeker die de evolutie van het web bestudeert. Omdat hij nogal interessante ideeën heeft wil ik in een paar posts samenvatten hoe hij denkt dat het web zich ontwikkelt.

In eerste instantie vraag hij zich af of de ontwikkeling van het Web een objectief proces is of een door mensen geleid proces, ofwel: bepaalt het algemene publiek of een aantal helden die ontwikkeling? Als het algemene publiek het bepaalt, dan is webevolutie voorspelbaar door het gedrag van alle mensen gezamenlijk te bestuderen. Zijn het enkele helden die dat doen, dan is de evolutie van het web onvoorspelbaar. Ding verwacht eerder dat helden juist voldoen aan de verwachtingen die het algemene publiek stelt, en dat het web zich dus ontwikkelt op een objectieve en in principe voorspelbare manier.

Als het web zich inderdaad op een objectieve manier evolueert, dan moet het dus voldoen aan de natuurlijke wetten van evolutie:

Web evolutie is een proces dat richting heeft en in stappen verloopt

De overgang van de ene stap naar de andere is een overgang van kwantiteit naar kwaliteit. Denk aan de overgang van Web 1.0 naar Web 2.0: de hoeveelheid documenten en de lengte van documenten groeide gestaag in het Web 1.0 tijdperk. Zo gestaag dat het op een gegeven moment niet meer kon ontwikkelen binnen het bestaande framewerk. De overgang naar Web 2.0 was nodig om dit het hoofd te kunnen bieden. De overgang van 1.0 naar 2.0 is een overgang van kwantiteit naar kwaliteit. In de natuur zijn zulke overgangen talrijk: de overgang van ijs naar water, de vorming van de zon en planeten uit losse wolken deeltjes, het ontstaan van bestuur en organisatie in een groep mensen.

Daarnaast speelt de reden waarom het web er überhaupt is een belangrijke reden in de ontwikkeling van het web. Mensen zijn bang om te sterven en zoeken daarom naar leven na hun dood. Dit vinden ze in religie, maar ook in het nalaten van kunstwerken, gebouwen en boeken. Het web is ook een plaats waar je jezelf kan vereeuwigen, en bovendien een plek die voor iedereen gemakkelijk toegankelijk is.

De groei van het WWW is een non-stop proces dat stapsgewijs de menselijke geest materialiseert in een virtuele wereld.

Het web is dus een manier om onsterfelijkheid te bereiken. Daarnaast kan de mensheid als geheel leren van de lessen van voorgangers, en is het web dus van groot voordeel voor de evolutie van de mens.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s