Spring naar inhoud

De toekomst van de desktop

20/08/2008
tags:

Nova Spivack
had een paar dagen geleden een interessante post over de toekomst van de desktop. Er wordt in de internetwereld veel nagedacht over dit onderwerp en er zijn een aantal goede initiatieven die typische desktopapplicaties op het web hebben gebracht: Office Live, Google Docs, Zoho etc.

In zijn post vraag Spivack zich echter juist af of de “web desktop”, die hij omdoopt tot webtop, er hetzelfde uit zal zien als onze huidige operating systemen. Spivack denkt van niet: toen er nog niet veel met internet gedaan werd waren we een soort bibliothecaris. We sloegen informatie op in een handige rangschikking. Omdat de rangschikking handig was konden we er ook weer bij. Uiteraard konden we ook dingen doen met de informatie (aanpassen, verwijderen etc.).

In de toekomst zullen we echter veel meer de rol van beurshandelaar hebben. Niet het ophalen en archiveren van informatie is onze belangrijkste taak meer, dat wordt namelijk voor ons gedaan. Er komt allerlei informatie -gefilterd- op ons af: berichten van vrienden uit sociale netwerken; muziek, nieuws en andere interesses krijgen we aangeboden op basis van profiel en collaborative filtering; we ontvangen informatie over de locatie waar we op dat moment zijn en welke dingen op die specifieke plaats belangrijk voor ons kunnen zijn; semantic agents komen met oplossingen voor vragen die we ze hebben gesteld. Wij moeten handelen naar aanleiding van wat onze webtop ons aanbiedt. De focus ligt veel meer op attention dan op infomatie.

In de commentaren gaf een aantal mensen aan dat ze verwachten dat we  de rol van bibliothecaris niet snel kwijt raken. Dat ben ik wel met ze eens. Immers, we kunnen op basis van een profiel aardig op onze wensen bediend worden, dagelijks zullen er nieuwe dingen zijn die we willen uitzoeken of waarvan we op de hoogte willen zijn. We zullen dus blijven zoeken en informatie ophalen. En van dingen archiveren zullen we ook niet zo snel af zijn.

Een leuke video die bij dit verhaal aansluit is de kijk van Aurora op de toekomstige webtop.

Aurora (Part 1) from Adaptive Path on Vimeo.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s