Spring naar inhoud

Concept voor een semantic plug-in

17/07/2008
tags:
Is het eigenlijk wel zo moeilijk om het web semantisch te krijgen? En dan bedoel ik op de manier die Sir Tim Berners-Lee voor ogen heeft, de bottom-up benadering dus. Antwoord: waarschijnlijk wel.
Maar toch wil ik in deze post aangeven wat mogelijk een manier is om het web te “semantificeren”.

Zoals bekend draait het semantic web om het geven van betekenis aan onderwerpen die in webpagina’s voorkomen. Vaak wordt de vraag gesteld: Wat is die betekenis dan? Is die niet voor iedereen verschillend? George Bush wordt bijvoorbeeld door bepaalde groepen als vriend gezien en voor andere als vijand. Wat is dan juist?
Yihong Ding concludeert daarom dat het bouwen van
het semantic web vraagt om participatie van alle webgebruikers. Grotendeels mee eens, het semantic web heeft veel user input nodig. Maar niet in de zin dat alle webgebruikers beslissen over de betekenis van begrippen. Naar mijn mening is het de taak van de schrijver van een tekst om aan te geven welke betekenis de onderwerpen in zijn stuk hebben.

Daarvan uitgaande zou onderstaande schema een concept kunnen zijn voor een semantische plugin.

  1. De tekst die de schrijver heeft ingegeven wordt gescand op entiteiten en relaties. Dit kan via diensten als bijvoorbeeld Calais.
  2. Vervolgens wordt gecheckt of van de betreffende entiteit al een URI bestaat.
  3. Is die gevonden dan kan aan de user gevraagd worden of dit de bedoelde entiteit is.
  4. Is het niet de bedoelde entiteit of wordt er geen URI gevonden dan kan de user zelf een URI aangeven of wordt er automatisch één aangemaakt.
  5. Dan het moeilijker deel: Op één of andere manier moet er dan betekenis worden gegeven aan entiteiten en predicaten (lees:werkwoorden) in de tekst (in feite moet er betekenis gegeven worden aan zogenaamde triples). Ze zouden via Calais-achtige services herkend kunnen worden en aan bestaande ontologieen gekoppeld kunnen worden. De gebruiker zou dan op een bepaalde manier moeten kunnen aangeven of die betekenis de juiste is. Wordt er geen ontologie gevonden, dan zou de schrijver zelf betekenis moeten kunnen geven aan entiteiten en predicaten. Je schrijft echter niet zomaar een ontologie. Dus dat is een probleem. Het beste wat ik op dit moment kan bedenken is dat op dat moment een signaal afgegeven wordt naar een community die gespecialiseerd is in ontologieen. Die moet hier dan iets mee doen.
  6. Zijn de URI en ontologie bepaald voor een triple, dan kan de semantische plugin de juiste RDF-code toevoegen aan de tekst. Hiermee is de tekst gesemantificeerd.

  7. Doe dit voor alle teksten op het web en het semantic web is realiteit.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s