Spring naar inhoud

Web 2.0 best practices voor bedrijven: Social Bookmarking

07/05/2008

In een social bookmarking systeem bewaren gebruikers links (“bookmarks”) naar webpagina’s die ze willen onthouden of delen. Deze bookmarks zijn over het algemeen beschikbaar voor alle andere gebruikers, of vaker nog, voor de hele internetgemeenschap. Meestal is het echter ook mogelijk om bookmarks privé te bewaren of te delen met een bepaalde groep mensen of binnen een netwerk. Bekende social bookmarking sites zijn del.icio.us, ma.gnolia, Digg, Reddit en Stumble Upon. Deze sites zijn niet identiek. Del.icio.us en ma.glonia kun je basic bookmarkingsites noemen, Digg, en Reddit richten zich meer op het beoordelen van nieuws, en Stumble Upon richt zich met name op het vinden van sites die bij je interesse past.
Gebruikers kunnen nieuwe links bij een bookmark ook vaak in een RSS-feed krijgen.

Hoe kan social bookmarking door bedrijven worden ingezet:

  • Binnen bedrijven kan met een bedrijfsgerichte oplossing (zoals bijvoorbeeld Dogear van IBM) kunnen collega’s zien wat andere collega’s interesseert.
  • Bekijk met welke keywords sites van je bedrijf getagged worden. Dit zegt iets over welke woorden mensen associeren met je product. Bovendien kan het zinvol zijn diezelfde woorden te gebruiken.
  • Vergelijk hoe je bedrijf of product getagged wordt in vergelijking met de concurrentie: Zijn de tags verschillend? Wie wordt er meer getagged? Wat zijn de commentaren van gebruikers? Onder welke omschrijvingen worden de bookmarks opgeslagen?
  • Door zelf tags te gebruiken in je site kun je bezoekers stimuleren deze ook te gebruiken. Deze termen kunnen bij slim gebruik zelfs iets toevoegen aan het product.
  • Je kunt ervoor kiezen om “tag-links” van een aantal grote bookmarking sites toe te voegen aan je pagina’s. Bezoekers kunnen zo gemakkelijker pagina’s taggen. Voorkom echter dat dit een enorme lijst van links wordt.
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s