Spring naar inhoud

Semantic Web: “it’s time to just go do it”

01/03/2008
tags:

Tim Berners-Lee heeft aangegeven dat met de komst van SPARQL de tijd voor het semantic web is gekomen . Geinterviewd door Paul Miller zegt hij:

“I think… we’ve got all the pieces to be able to go ahead and do pretty much everything… [Y]ou should be able to implement a huge amount of the dream, we should be able to get huge benefits from interoperability using what we’ve got. So, people are realizing it’s time to just go do it.”

Berners-Lee’s klassieke benadering van het semantic web lag de afgelopen tijd nogal onder vuur. Alex Iskold vond de klassieke benadering “academisch”, “inefficient” en ”moeilijk”. Hij stelde een nieuwe manier (top-down benadering) voor.
Maar Berners-Lee geeft nu aan dat met de
release van SPARQL op 15 januari van dit jaar, ontwikkelaars alle onderdelen in handen hebben om aan de slag te gaan met het semantic web.

Over welke onderdelen hebben we het dan? De volgende elementen vormen de bouwstenen van het semantic web (in de klassieke bottom-up visie):

RDF (Resource Description Framework)
Met RDF geef je relaties aan tussen objecten. Een voorbeeld is: Peter is een blogger. Of: De auteur van Bekels Blog heeft als voornaam “Peter”. RDF relaties volgen het zogenaamde subject-predicaat-object patroon, een patroon dat in taal veel voorkomt.

 (Object) De auteur van Bekels Blog –> (predicaat) heeft als voornaam –> (subject) Peter

Object en subject worden uniek geidentificeerd met behulp van zogenaamde URI‘s. Stel dat Bekels Blog maar één auteur had, dan kon hij uniek geidentificeerd worden door http//bekels.blog.com.

RDF is belangrijk voor data-integratie, zoals blijkt uit de volgende figuur (bron: w3.org):

Aan de URI wordt herkend dat de twee boeken in feite één en dezelfde zijn. Opeens is over het boek dus veel meer informatie beschikbaar:

OWL (Web Onthology Language)
Dit is natuurlijk heel mooi, maar we kunnen nog meer bereiken. Hier komt OWL om de hoek kijken. Onthologies beschrijven welke betekenis bepaalde elementen hebben. Bijvoorbeeld kunnen we stellen dat een element een persoon voorstelt: deze onthology staat ook wel bekend als de friend-of-a-friend (foaf) onthology. Als we weten dat een element een persoon is kunnen we connecties leggen met andere elementen waarvan we ook weten dat het personen zijn (in het bovenstaande voorbeeld: a:auteur en f:auteur zijn dezelfde persoon, en f:traducteur is ook een persoon). We kunnen als het ware categoriseren. Dit leidt dan tot de volgende figuur:

GRDDL (Gleaning Resource Descriptions from Dialects of Languages)
Maar RDF en OWL zijn niet de enige manier om pagina’s, documenten of objecten te identificeren. Er zijn nog tal van andere mogelijkheden: meta-data, xml, microformats om er maar een paar te noemen (ReadWriteWeb heeft hier een goede post over). GRDDL (spreek uit: griddl) schraapt al deze informatie bij elkaar en verwerkt ze tot RDF. Hierdoor wordt de informatie weer toegankelijk via…

SPARQL (SPARQL Protocol and RDF Query Language)
SPARQL is een query-taal (vergelijk het met SQL) om RDF uit te vragen. Hiermee kunnen dus zoekresultaten worden opgehaald die via RDF aan elkaar gelinkt zijn. Hiermee is de cirkel rond: relaties die op een intelligente manier zijn vastgelegd met behulp van RDF kunnen met SPARQL worden opgezocht.

Using GRDDL for hReview extraction
Voorbeeld (bron: http://www.w3.org/TR/grddl-scenarios/): resources die op verschillende manieren zijn geannoteerd – bijv. RDF, microformats, XML -worden door een GRDDL-aware agent omgezet naar RDF. Hieraan worden via FOAF profielen gelinkte resources toegevoegd.

De zoekvraag, gesteld in SPARQL, filtert de door GRDDL geaggregeerde data en levert de zoekresultaten die via HTML gepresenteerd kunnen worden.


Het plaatje is met de komst van SPARQL compleet. “SPARQL makes it possible to query information from databases and other diverse sources in the wild, across the Web.”, aldus Berners-Lee op de site van W3C.

En SPARQL kan wat Berners-Lee betreft de spark zijn voor de semantic web wave, gezien zijn uitspraken in het interview met Paul Miller. Ik ben zeer benieuwd of zijn semantic web na jaren in academische circuits te hebben rondgezworven nu de wijde wereld gaat veroveren.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s