Spring naar inhoud

Applicaties van de toekomst: System One

19/02/2008

Deze blog post is gemaakt op System One. System One is een Oostenrijkse applicatie die -afgaande op hun webcast- gebruikersvriendelijk en intelligent is. De Oostenrijkers doen hiermee een poging de vaak enorme berg aan informatie die werknemers te verstouwen krijgen behapbaar te maken.

Je kunt System One het beste omschrijven als een secondant die, terwijl je een artikel schrijft, als een gek op zoek gaat naar dingen die relevant kunnen zijn. Klinkt goed. Je secondant haalt zijn informatie overal vandaan: het web, het bedrijfsintranet, RSS-feeds, je eigen mails, databases en filesystemen, XML files en systemen als SAP. Kortom, alle bronnen die voor jou interessant kunnen zijn worden geraadpleegd. De suggesties die System One aandraagt verschijnen onderin beeld, zie de figuur hieronder (ik heb een screenshot uit de webcast gemaakt omdat in de demoversie een aantal kanalen niet zichtbaar zijn).

Het geven van contextafhankelijke informatie is de belangrijkste functionaliteit van System One. En dat ìs een heel belangrijke! Maar het systeem biedt meer, te weten:

 • De mogelijkheid tot het taggen van documenten zodat ze gemakkelijker gevonden kunnen worden; in feite gaat het verder dan taggen, je kunt aan documenten zg. “aspects” toevoegen die allerlei typen velden kunnen bevatten. Verbanden tussen documenten kunnen grafisch weergegeven worden zodat het je een idee krijgt van de “whole picture”. Hierop kun je verder nog persoonlijke filters leggen.
 • Files, images e.d. kunnen vanuit het bedrijfsnetwerk opgenomen worden in je document
 • Als bij een wiki kunnen automatisch nieuwe pagina’s gegenereerd worden zodra er een link gecreeerd wordt; ook koppelingen naar pagina’s van collega’s zijn echter mogelijk
 • Het is mogelijk om gezamenlijk documenten te bewerken.

System One lijkt dus een ideaal systeem voor de information worker. Het is namelijk ook mogelijk het te integreren binnen een bestaande infrastructuur, hoewel migratie van bestaande content naar System One de voorkeur verdient.

In theorie een goed verhaal dus. Maar hoe beviel het in de praktijk? Ik heb zelf met de demo-omgeving gewerkt dus was alleen het web beschikbaar als kanaal. Dat kan natuurlijk waardevol genoeg zijn, vooral als de tekst goed geinterpreteerd wordt. De zoekresultaten sloten helaas nog niet optimaal aan bij wat ik typte. Ik heb echter niet een echte test uitgevoerd om te kijken of System One relevante documenten vindt. Mijn ervaring is te beperkt om hieraan conclusies te verbinden. 

Mijn eerste indruk is in ieder geval de volgende: 

 • De zoekfunctionaliteit is het hart van de applicatie en moet natuurlijk heel goed zijn om nuttig te zijn. Daarin is wellicht nog verbetering mogelijk. De ervaring dat je direct bediend wordt met gegevens uit intra- en internet is erg prettig.
 • De gebruikersinterface van System One is prettig, alleen…
 • …zou ik liever System One zien als een plug-in. Mensen werken immers al met bestaande intra- en internetapplicaties en die hebben al een gebruikersinterface. Mij lijkt het ideaal als System One me in deze omgevingen naadloos zou ondersteunen.
 • System One in de huidige vorm is vooral bedoeld voor bedrijfsomgevingen. Inmiddels werken volgens cijfers van System One enkele duizenden teams -met name in duitstalig Europa- met de applicatie. De Oostenrijkers zijn dus goed op weg.
One Comment leave one →
 1. Anoniem permalink
  07/03/2008 6:26 pm

  Klinkt cool. Ik ga hier zeker naar kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s