Spring naar inhoud

Microformats: een alternatief voor de klassieke benadering van het semantic web

01/02/2008
tags:

In Bekels Blog heb ik gesproken over 2 benaderingen van het semantic web: de bottom-up benadering en de top-down benadering. Er is nog een derde, die een alternatief vormt voor de klassieke bottom-up benadering. Ik heb het over microformats, wat simpel gezegd inhoudt dat bestaande HTML-tags worden uitgebreid met attributen die voor computers te begrijpen zijn. Een auteur van een artikel bijvoorbeeld zou als volgt weergegeven kunnen worden:

<address class=”vcard”>
  <a href=”http://bekels.blog.com/&#8221; class=”fn url”>Peter Bekel</a>
</address>

Deze tags, die dichter aansluiten bij HTML dan RDF en OWL (die door de klassieke benadering gebruikt worden) kunnen de drempel verlagen voor bedrijven om ze te gebruiken. Immers, nu bouwt men de HTML ook al zo netjes mogelijk, al was het maar om hoger te scoren in zoekmachines. Wil men de site drempelsvrij opleveren dan is een nette HTML een vereiste. RDF en OWL zijn ingewikkelder en bedrijven zullen ze daarom niet snel gebruiken als dat niet duidelijke voordelen oplevert. Microformats echter zijn eenvoudig en een HTML-developer kan vrij snel zijn code hiermee verrijken. Daarmee zijn microformats ook een goedkopere oplossing.

2 reacties leave one →
 1. 04/02/2008 12:01 pm

  Interessant! Is het dan een beetje te vergelijken met SHTML? (de voorloper van HTML) Ik had altijd begrepen dat SHTML een taal was met onnoemelijk veel tagsoorten en dat HTML daar het uitgekleedde broertje van was.

  Met vriendelijke groet,

  Robert

 2. Peter permalink
  12/03/2008 12:07 pm

  @Robert: Eerlijk gezegd weet ik daar het antwoord niet op. Wat ik wel weet is dat microformats via GRDDL omgezet kan worden naar RDF. Zie ook een meer recente post die ik hierover geschreven heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s