Spring naar inhoud

Realisme Iskold tempert overspannen verwachtingen Web 3.0

11/01/2008
tags:

Alex Iskold schreef eergisteren een
erg goede post over het “semantic web”. Hij gaat in dit artikel op zoek naar de “killer app” voor het semantische web. Een killer app kan volgens Iskold de markt openen voor applicaties op dit gebied. “Als bezoekers begrijpen dat één semantische applicatie de moeite waard is, dan kunnen andere dat ook zijn”, is zijn redenering. Hij waarschuwt tevens dat we niet moeten verwachten dat het semantic web zo ongeveer al onze mogelijke problemen gaat oplossen. Dat is simpelweg niet mogelijk, zo stelt hij.

Vervolgens scant hij de verschillende gebieden waarin semantische applicaties onderverdeeld zijn:

Semantic Knowledge Databases: de bekendste in deze categorie zijn Freebase en Twine. Deze hebben veel weg van Wikipedia, maar in plaats van een hoop links (als in Wikipedia) “snappen” ze ook nog het verband tussen deze links. Als voorbeeld noemt hij dat de semantische databases weten dat Alicia Keys een blues-zangeres en dat ze dus eigenschappen gemeen heeft met andere blues-artiesten. Wikipedia weet alleen dat bij Alicia Keys een bepaalde pagina hoort en meer niet.

Semantic Search: met als meest in het oog springende engines Hakia (zie ook de Bekels blog post van afgelopen maandag)  en Powerset.  Deze applicaties beweren “natuurlijke taal” te kunnen begrijpen. Daardoor kunnen ze zoekopdrachten van bezoekers beter interpreteren en verwerken dan bijvoorbeeld Google. Google zoekt immers enkel op keywords en “weet” dus in feit niet wat de zoeker bedoelt.
Op dit moment bieden de semantische zoekengines nog geen betere resultaten dan Google, dus er is meer nodig om dit voor internetters aantrekkelijk te maken.
Dialogue van Hakia kan daar –zoals ik eerder berichtte– wellicht voor zorgen. Ik weet niet of Powerset ook aan een dergelijke tool werkt.

Shortcut applicaties, zoals Snap, AdaptiveBlue en Yahoo Shortcuts. Deze applicaties leveren iets extra’s bij de links op een pagina. Ze “snappen” bijvoorbeeld dat een bepaalde link een boek is, en ze kunnen dan via een pop-up direct de cover laten zien.
Dit is inderdaad een beetje intelligent, en Iskold verwacht dat ze met enkele slagen nog wat intelligenter zullen worden.

De Social Graph of beter gezegd de Giant Global Graph: Iskold zegt dat er nogal wat verwarring is over de term Social Graph en dat mensen die niet moeten verwarren met het semantic web. De Social Graph is slechts een subset van het semantic web. Ik ben het daar mee eens, tenminste als je het over de Social Graph hebt zoals Brad Fitzpatrick die definieert. Tim Berners-Lee gaat echter een stap verder en heeft het over de Giant Global Graph, en schakelt deze wel gelijk aan het semantic web. Zelf zie ik het semantic web als een combinatie van de bottom-up benadering van Berners-Lee en de top-down benadering van Iskold. Het semantic web zelf is weer één van de onderdelen van “Web 3.0”, waarvoor Nova Spivack een erg goede “expanded” definitie geeft.

In zijn post beperkt Iskold zich tot de Social Graph, en verklaart dat die weliswaar interessant is maar niet echt gerelateerd is aan het semantic web en dus geen “killer app” op dat gebied kan leveren. De Social Graph inderdaad misschien niet, maar de Giant Global Graph lijkt mij juist hèt framework dat als basis kan dienen voor een killer app. De GGG is echter nog lang niet ver genoeg ontwikkeld om op korte termijn zo’n killer app voort te brengen. 

Iskold concludeert aan het einde van zijn artikel dat dè killer app nog niet te verwachten is, maar dat shortcut applicaties de meest veelbelovende applicaties zijn. Hij geeft in zijn post een realistische kijk op semantische toepassingen en tempert daarmee terecht de hooggespannen verwachtingen die soms leven over Web 3.0.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s