Spring naar inhoud

Wordt hakianen het nieuwe googelen?

07/01/2008

Zoekmachine
Hakia wordt, zoals ik al eerder schreef, door ReadWriteWeb genoemd als één van de semantic webapplicaties die we in de gaten moeten houden. Reden genoeg om Hakia wat nader te bestuderen. Hebben we het binnenkort over “hakianen” als we iets willen vinden op het web?

Hakia is anders dan Google omdat ze niet zoekt op keywords, maar een betekenis probeert toe te kennen aan de teksten die ze doorzoekt. De techniek die ze hiervoor gebruikt is gebaseerd op ontologische semantiek en levert volgens Hakia “een benadering van het volledige begrip” van wat een lezer heeft als die de tekst leest.
Op de site van Hakia is goed te zien
hoe dit ongeveer werkt.

Hakia maakt gebruik van deze ontologische semantiek bij het crawlen van sites via een systeem dat ze “Query Detection and Extraction” (QDEX) noemen. QDEX probeert alle mogelijke vragen uit een webpagina te halen die aan de tekst in die pagina gesteld kunnen worden. Deze vragen fungeren vervolgens als “gateways” naar de bewuste pagina. Bij het zoeken worden deze gateways weer gebruikt om te kijken of ze overeen komen met de zoekvraag.

In hoeverre de zoekvraag overeenkomt met de gateways gebeurt volgens een algorithme dat Hakia “SemanticRank” noemt. Interessant hierbij is dat de rank van een pagina totaal niet bepaald wordt door het aantal links naar die pagina (wat bij Google één van de belangrijkste criteria is om hoog te scoren)! Volgens Hakia voorkomt dit dat betekenisloze resultaten hoog kunnen scoren door er maar vaak genoeg naar te linken. Bovendien wordt het moeilijker om de ranking te beinvloeden door sluw design van de webpagina (waarmee ze volgens mij cloaking bedoelen).

Maar wie is nu beter? Google, die simpelweg op keywords zoekt? Of Hakia, die beweert teksten te kunnen interpreteren?
Ik heb enkele vragen als test geprobeerd, bijvoorbeeld

           “What will be the role of robots in the next 50 years?”

Zelf ben ik er niet uit of de antwoorden van Google of die van Hakia het beste zijn. Het probleem als zoeker blijft dat je je door de zoekresultaten moet worstelen om antwoord te krijgen op je vraag. En eigenlijk wil je direct een antwoord hebben, of eventueel, een serie van mogelijke antwoorden. Maar gelukkig heeft Hakia ook daaraan gedacht! Ze zijn namelijk bezig met het Dialogue algorithme en dat belooft een directe “human-like dialog” met de gebruiker. Je krijgt dan dus in plaats van een serie van links naar webpagina’s, een direct antwoord op de vraag die je stelt. En daarmee zou Hakia dan natuurlijk echt onderscheid maken. Ook binnen websites zou zo’n “dialogue” een rol van betekenis kunnen spelen. Het zou -als de website qua content goed in elkaar zit- zowel zoek als FAQ kunnen vervangen.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s