Spring naar inhoud

Ondersteuning OpenID essentieel voor ontwikkeling Global Graph

09/12/2007
OpenID 2.0 is uit. Dat feit op zich is niet wereldschokkend. De belangrijkste toevoeging in de 2.0 versie is dat, naast een geauthenticeerde gebruikersnaam, OpenID ook andere attributen door kan geven aan web sites.

Wat is OpenID? OpenID is een user account die je in principe universeel op het web kunt gebruiken. Op openid.net kun je zo’n account aanmaken. Je geeft een username en password op en in feite ben je dan klaar. Je kunt ook nog een URL aan je account koppelen (een zg. “delegate”), zoals bijvoorbeeld je blog of je homepage. Het is dan nog gemakkelijker om je aan te melden bij een site die OpenID ondersteunt: je geeft gewoon je URL in als je wilt inloggen.
Ik schreef dat OpenID een account is die je in principe overal op het web kunt gebruiken. Daar zit ook de catch, want helaas wordt OpenID nog niet door de grote partijen ondersteund: Google, Microsoft, Facebook, Yahoo, geen van allen ondersteunen het. In februari dit jaar ondersteunden
7% van de sites OpenID. 

Waarom is die support voor OpenID eigenlijk zo belangrijk?
Ten eerste wordt het voor bezoekers van websites die om authenticatie vragen veel gemakkelijker om zich aan te melden, en na het aanmelden, om in te loggen. Geen gedoe meer met 10-tallen accounts waarvan je de gebruikersnaam en wachtwoord bent vergeten, maar één account waarmee je overal terecht kunt.
Ten tweede, en dat is eigenlijk nog veel belangrijker, een universeel authenticatiemechanisme als OpenID is essentieel voor de ontwikkeling van het internet. Dingen als de
Giant Global Graph waar Berners-Lee het over heeft, of de Social Graph die Brad Fitzpatrick noemt, kunnen alleen bestaan als de gegevens van een persoon in die graph volkomen los staan van de applicaties die die persoon gebruikt. Zolang alle applicaties eilanden blijven met hun eigen user database zal er nooit een intelligent web ontstaan. Of wordt het in ieder geval een stuk moeilijker. Er is dan immers geen interactie tussen applicaties mogelijk, en applicaties kunnen niet profiteren van elkaars kennis.

Maar hoewel de ondersteuning van grote bedrijven er nu nog niet is, als we Richard MacManus mogen geloven zal die er wel komen in de nabije toekomst. Hij verwacht dat bedrijven als Google, Microsoft en AOL in 2008 en daarna meer en meer applicaties zullen opleveren die via OpenID te ontsluiten zijn.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s