Spring naar inhoud

Voorbij de Social Graph: de Giant Global Graph

27/11/2007

De Social Graph beschreef ik gisteren als de structuur van mensen en hun relaties, die onafhankelijk van bestaande applicaties wordt vastgelegd. Dit is zoals Brad Fitzpatrick tegen de social graph aankijkt.

Tim Berners-Lee, grondlegger van het internet, gaat nog verder en pleit voor een structuur die niet alleen relaties tussen personen, maar ook relaties tussen documenten vastlegt. Hij noemt dit de Giant Global Graph. Volgens Berners-Lee gaan we met de “GGG” naar een nieuwe laag van abstractie van het internet. Hij schakelt in zijn blogpost de GGG gelijk met het Semantic Web, het idee dat web content vastgelegd kan worden in voor machines begrijpelijke taal. Hierdoor kunnen webapplicaties intelligenter worden omdat ze de relaties tussen documenten kunnen begrijpen.

De GGG werkt als volgt: relaties tussen personen, maar ook tussen personen en dingen worden vastgelegd in een zg. FOAF (Friend-of-a-friend) file. Het is duidelijk bij wie de FOAF file hoort aan de hand van een Uniform Resource Identifier (URI), een unieke code (die gelijk kan zijn aan een URL) voor de persoon in kwestie. In feite werkt de URI als een SOFI-nummer, hij identificeert een internetgebruiker. Aan de hand van de URI van een persoon kan een grote hoeveelheid informatie over hem opgehaald worden, bijvoorbeeld via een FOAF file.
Echter, niet alleen personen hebben zo’n unieke URI, in feite alle objecten kunnen een URI hebben. Denk aan bijvoorbeeld een bepaalde vlucht die je hebt geboekt. Die krijgt zijn eigen URI en kan in een FOAF file aan je gekoppeld worden.

Dit biedt enorme mogelijkheden. Nu slaan webapplicaties informatie over personen, documenten, vluchten en dergelijke meestal opnieuw op. Boek je je reis bij een reisbureau op internet, dan geef je bij dat reisbureau je gegevens op. Boek je een volgende reis bij een ander bureau, dan moet je opnieuw je gegevens aan het nieuwe bureau doorgeven. Als ik vervolgens foto’s bij de Albert Heijn wil bestellen, geef ik weer mijn gegevens door.
Het GGG (of Semantic Web) lost dat probleem op: immers, al mijn informatie is via mijn URI in mijn FOAF file beschikbaar: voor reisbureau X, reisbureau Y, maar ook Albert Heijn. En dat je die vlucht naar Parijs geboekt hebt is ook algemeen bekend. Dus je agenda-applicatie kan bij vertraging je volgende afspraak verzetten, en ook je hotel hoef je niet in te lichten. Ze weten immers al lang dat je vlucht vertraging heeft en houden je kamer gewoon vrij. 
Hierin schuilt natuurlijk ook een gevaar, namelijk misbruik van persoonlijke gegevens door partijen waar je helemaal geen zaken mee doet.

Het mag duidelijk zijn dat de Giant Global Graph veel verstrekkender gevolgen heeft dan de Social Graph zoals Brad Fitzpatrick hem beschreef en inderdaad een nieuwe stap voor het web kan betekenen: Web 3.0

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s