Spring naar inhoud

Toekomst Social Networks -2-

20/11/2007

In
mijn vorige post schreef ik over de toekomst van social software en over hoe e-mail daarin een beslissende factor kan zijn. Ik gaf aan dat volgens mij de partij met de beste integratie van e-mail met sociale features een goede kans maakt om de community markt te gaan beheersen.

Aan de andere kant zie je een beweging naar kleinere, exclusieve communities die niet zomaar iedereen kan betreden. Business week publiceerde er een interessant artikel over.
Steve Spalding van “How to split an atom” geeft hierop als commentaar dat hij dit een begrijpelijke ontwikkeling vindt. “Immers”, zegt hij, ”sociale netwerken kunnen alleen goed functioneren als ze zich gedragen als netwerken in de echte wereld”. Zakennetwerken, clubs, subculturen bestaan juist omdat hun leden iets gemeenschappelijks hebben wat ze bindt. Dan is het gewenst dat niet zomaar iedereen wordt toegelaten. Dat zou de coherentie van het netwerk verzwakken. Als bijvoorbeeld studentenverenigingen plotseling ook niet-studenten gaan toelaten, dan zouden ze onder studenten snel aan populariteit verliezen, omdat er geen band meer wordt gevoeld met het netwerk.  

Spalding sluit zijn artikel af met de stellingname dat volgens hem het alomvattende sociale netwerk wel kan bestaan maar dat het dan gebaseerd moet zijn op paradigma’s van gesloten netwerken als Reuter’s space en InMobile. Het alomvattende netwerk moet faciliteren dat gesloten communities zich kunnen ontwikkelen, en dat leden gemakkelijk kunnen switchen van het ene naar het andere gesloten netwerk.

Zelf geloof ik dat een “marktleider social network” kan bestaan naast een grote hoeveelheid kleine, gesloten communities. De eerste is rechtstreeks gekoppeld aan mail, waarbij het voor de gebruiker gemakkelijk wordt om via profielen direct veel meer te weten te komen over de persoon waarmee hij mailt. Tevens krijgt hij inzicht in diens sociale netwerk, en kan hij op verschillende manieren interacteren met zijn contact. Alles blijft echter redelijk oppervlakkig.
De gesloten communities gaan op bepaald terrein veel dieper, de leden zullen op dat gebied veel meer informatie met elkaar delen en veel intensiever met elkaar communiceren.

One Comment leave one →
  1. Anoniem permalink
    25/11/2007 10:14 pm

    Op Ning kun je je eigen sociale netwerk creëren…

    Marc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s