Spring naar inhoud

Toekomst Social Networks

19/11/2007

De laatste weken was er veel te doen omtrent Googles
OpenSocial project. Zoals te lezen was op een post van Techcrunch bestaat OpenSocial in feite uit 3 API’s die developers toegang geven tot informatie over profielen, vrienden en activiteiten van een aantal partners. Deze zogenaamde ”hosts” zijn sociale netwerken zoals Orkut, LinkedIn, Ning, Plaxo en anderen. Later volgde het nieuws dat ook MySpace zich hierbij aansluit.

Wat betekent dit voor de toekomst van sociale netwerken? Veel is geschreven over de gevolgen van OpenSocial voor Facebook, maar interessanter vind ik het artikel van Saul Hansell in Bits waarin hij plannen van Google en Yahoo ontvouwt voor het socialer maken van hun e-mail systemen. In feite zullen de e-mail systemen van Google en Yahoo omgebouwd worden tot sociale netwerken, zo schrijft hij. Yahoo spreekt zelfs van “Inbox 2.0”.

Dit klinkt logisch: e-mail is op dit moment verreweg de belangrijkste tool voor electronische communicatie. Weliswaar zijn veel mensen lid van sociale communities, maar deze spelen nog lang niet de rol die e-mail speelt. Bovendien zijn er zoveel sociale webapplicaties dat de gemiddelde internetbezoeker door de bomen het bos niet ziet.
Mensen verlangen denk ik naar een standaard, en uiteindelijk komt die er waarschijnlijk ook. Vergelijk het met Google die op een gegeven moment synoniem werd met het zoeken op internet. Het zou mij niks verbazen als een applicatie die on-line e-mail overtuigend kan koppelen aan sociale functies, en bovendien het vertrouwen heeft van de grote massa, de nieuwe standaard wordt voor social networks. Google lijkt mij zeker een mogelijke kandidaat voor zo’n applicatie.

One Comment leave one →
  1. Joost permalink
    20/11/2007 9:57 pm

    Dit geeft een geweldig inzicht in de richting waarin de social networking zich mogelijk gaat begeven. Bijzonder interessant!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s