Spring naar inhoud

Architectuur voor samenwerking -6-

08/10/2007

Vanmorgen reed ik, net voor de ochtendspits uit, in het donker over de A10. BNR stuurde berichten over problemen voor het middelgrote bedrijfsleven de ether in, en ik zat te mijmeren over ‘architectuur voor samenwerking’. Bij de oprit VU sneed een busje me bij het invoegen. Terwijl ik het rempedaal indrukte, las ik op de achterkant de naam van het bedrijf: ‘Flexible Human Services’. In mijn hoofd flitste iets. Architectuur voor samenwerking!

Wil je aan de slag met architectuur, dan zul je als eerste moeten vaststellen aan welke doelen je wilt beantwoorden. U zult het ongetwijfeld met deze stelling eens zijn. Een gebouw wordt ook niet zomaar gebouwd. Zo is het eveneens met de informatiearchitectuur.

Informatie speelt een sleutelrol in samenwerking. Tegenwoordig komt samenwerking zelfs voor het overgrote deel overeen met het uitwisselen van informatie. Ons huidige digitale landschap biedt mogelijkheden om deze uitwisseling op tal van manieren te laten plaatsvinden. Op architectuurvlak zien we interessante ontwikkelingen, zoals Service Oriented Architecture (SOA), waardoor informatieservices flexibel met elkaar kunnen worden verweven. Maar wat betekent het voor de mens? Voor de flexibilisering van de arbeid? Services? Flexible Human Services…

Laten we eens ruim een decennium terug gaan in de tijd, laten we zeggen naar 1995, dus nog voor de massale opkomst van het internet. Hoe hadden we dan tegen architectuur voor samenwerking aangekeken? Vermoedelijk vanuit een sociotechnisch perspectief: hoe zetten we mensen zo in multidisciplinaire teams bij elkaar, dat ze elkaar maximaal aanvullen en het proces waarvan ze deel uitmaken maximaal kunnen overzien. In termen van organisatie hadden we het gehad over het ‘kantelen’ van de organisatie: hoe komen we van een hiërarchische structuur naar een plattere, flexibelere structuur. Vanuit informatie zouden we ons de vraag hebben gesteld: welk teamlid maken we verantwoordelijk voor het uitwisselen van informatie met de andere lagen in het bedrijf en voor het doorgeven van informatie binnen het team? Wie is de ‘linking pin’?

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s