Spring naar inhoud

Architectuur voor samenwerking -4

19/09/2007

Wil je slagen met nieuwe vormen van samenwerking, dan is het natuurlijk handig om te niet alleen te beseffen hoe die nieuwe vormen van samenwerking eruit zien, maar ook waar je ze kunt toepassen. Veel bedrijven vinden dit volgens mij lastig, en dat is ook begrijpelijk als je ziet hoezeer nieuwe software-oplossingen als haarlemmerolie tegen elk kwaaltje aan de man wordt gebracht. Bovendien is ook nog niet uitgekristalliseerd welke techniek waar het beste tot zijn recht komt. Wanneer gebruik je nou wat, is daarom een terechte vraag. Zonder daarbij de pretentie te hebben hèt overzicht te hebben, draag ik graag mijn steentje bij aan de discussie om dit helderder te krijgen.

Hierbij ga ik uit van een relatief eenvoudige, maar vrij gangbare, architectuurindeling, waarbij ik de business-architectuur opdeel in ‘producten en diensten’, ‘bedrijfsprocessen’ en ‘organisatie’, de informatiearchitectuur opdeel in ‘gegevens’ en ‘applicaties’ en de technische architectuur voor het gemak even buiten beschouwing laat.

Wat elke organisatie, maar ook elk individu, bezig houdt is natuurlijk behouden wat je hebt, krijgen wat je wilt hebben en wegdoen wat je kwijt wilt. Hoewel dit een open deur lijkt, biedt het wellicht toch een invalshoek om naar de architectuur te kijken. Ik associeer behouden met een meer gesloten omgeving en verkrijgen met een meer open omgeving. Je moet tenslotte op iets nieuws uit om iets binnen te halen. 

Laten we eerst eens kijken naar de business architectuur. Ik stel me een figuur voor waarbij we langs de Y-as de verschillende dimensies voor de business architectuur uitzetten en langs de X-as de mate van openheid. Deze figuur ziet er dan als volgt uit (ik zal hem later in getekende versie toevoegen). 

Voor de dimensie ‘producten en diensten’ gebruiken we de ingangen van de Boston Consultinggroup Matrix: ‘problem child’, ‘star’, ‘cash cow’ en ‘dog’. Elk product en elke dienst is hierin in te delen, dus we zijn daarmee volledig.

Voor de dimensie ‘bedrijfsprocessen’ zitten aan de ‘gesloten’ kant de welgedefinieerde, eenduidige processen die je prima kunt beschrijven met een procesflow. Ergens middenin zitten de turbulente processen, waarvoor de actoren, doelen en informatie in grote lijnen bekend zijn. Dit zijn processen die worden uitgevoerd door professionals die niet altijd eenzelfde volgorde hanteren in de stappen die ze doen. Veelal wordt er iteratief gewerkt. Deze processen zijn prima projectmatig uit te voeren. En helemaal aan de ‘open’ kant zitten de verkennende, innovatieve processen. Hierin zit veel ad hoc werk. De mensen die betrokken zijn in het proces wisselen regelmatig. Soms kennen de mensen elkaar niet, zoals bij ‘mass collaboration’. We hebben hier te maken met ontdekkingstochten.

Voor de dimensie ‘organisatie’ zien we aan de gesloten kant de klassieke hiërarchische organisatie. Dit organisatietype is wars van verandering en past dus prima bij een behoudende omgeving. Hiërarchie hoeft hierbij overigens niet uitsluitend via de lijn te worden gezien. Een proces dat als het fout loopt escalatie kent naar verschillende beslissers (of die nu in de lijn zitten of niet) is ook hiërarchisch. Ergens in het midden zit de platte, procesgeoriënteerde organisatie. De verantwoordelijkheden zijn zoveel mogelijk in de organisatie ‘naar beneden’ geduwd. En aan de open kant hebben we de netwerkorganisatie: regelmatig worden nieuwe verbindingen gelegd en oude verbroken. Beslissingen worden veelal ‘on the fly’ genomen, soms door verschillende mensen.

Wat brengt ons dat als we de informatielaag proberen hierbij op te nemen? Hierover later meer. 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s