Spring naar inhoud

Architectuur voor samenwerking – 2

12/09/2007

Tom Malone (MIT Sloan School of Management) tekent afbeeldingen als hieronder om aan te tonen wat er gebeurt als de kosten van communicatie (en informatie) lager en lager worden. Allereerst wordt centralisatie sterker, doordat informatie vergaring en -versturing voor het eerst (daar) beschikbaar komen, vervolgens krijg je een netwerkeffect als dit fenomeen voor iedereen beschikbaar komt. Dit is het bekende verhaal van ‘het gereedschap om wereldwijd te communiceren in de handen van het individu’.


In termen van organisatiestructuur is de vraag die Andrew McAfee zich stelt nu echter of dit ook betekent dat de beslissingen minder centraal zullen worden genomen en de structuur als hierboven getekend zullen volgen. Hij denkt van niet. Beslissingen nemen en beschikbaarheid van informatie horen niet (meer) per se bij elkaar. Wel biedt de geringe kosten van informatieverspreiding de mogelijkheid om beslissingen daar in de organisatie te leggen waar ze het beste kunnen worden genomen.

Als dit inderdaad zo is, dan betekent dit dat verantwoordelijkheden veel flexibeler (en meer versnipperd) in een organisatie kunnen worden belegd. Vandaag ligt de beslissingsbevoegdheid over onderwerp X hier, morgen ligt die daar. Zo’n concept zou je met een beetje goede wil een ‘verantwoordelijkheden mash up’ kunnen noemen. Ik zie een samengestelde webpagina voor me (vergelijk het met je Google startpagina, een Sharepoint homepage of een Hyves pagina), waarin je een blokje met oude verantwoordelijkheden weghaalt om het te vervangen door een blokje met nieuwe verantwoordelijkheden. Hieraan gekoppeld: alle informatie die je nodig hebt en alle mensen die erbij zijn betrokken (uiteraard ook weer in wisselende samenstelling…). De organisatiestructuur als momentopname. De parallel met service orientatie dringt zich op: verantwoordelijkheden als services, die op verschillende manieren kunnen worden samengesteld tot (tijdelijke) functies, die worden bekleed door wisselende mensen? Misschien niet zo’n heel groot verschil met hoe nu al op veel projecten wordt gewerkt. En de huidige flexibiliteit van informatie services moet dit kunnen ondersteunen.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s