Spring naar inhoud

Kans voor jonge bedrijven

06/09/2007

Laatst had ik het met een paar collega’s over hoe ver je moet gaan bij het aanleggen van structuur in een jonge organisatie. Aan de ene kant wil je wel afspraken en best practices vastleggen, want die ontstaan zodra je mensen laat samenwerken. Aan de andere kant is informaliteit en minimalisering van structuur ook gewenst, omdat het bedrijf wendbaar moet zijn en nog veel aan het leren is.

Mijns inziens kunnen eenvoudige Enterprise 2.0 middelen, bijvoorbeeld een wiki, snel veel waarde toevoegen in dit soort omgevingen. Zaken kunnen laagdrempelig en voor iedereen zichtbaar worden vastgelegd, bovendien is de structuur eenvoudig te wijzigen. Nadat een zekere volwassenheid is bereikt zou kunnen worden omgekeken naar andere, meer gestructureerde, vormen van vastleggen, bijvoorbeeld procesflows.

Maar niet alleen jonge bedrijven, ook nieuwe onderdelen binnen een bestaande organisatie zouden goed kunnen profiteren van dit soort middelen. Een vraag die mij bezig houdt bij corporate wiki’s is de volgende: in hoeverre zou je een corporate wiki moeten structureren volgens de bedrijfsobjecten (d.w.z. de entiteiten die in je bedrijf zinvol zijn, zoals klant, product, etc.).

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s