Spring naar inhoud

Enterprise 2.0: nieuw licht op Software as a Service (SaaS)

17/07/2007

In de hele discussie over SOA (Service Oriented Architecture) en SaaS (Software as a Service) vind ik de mening van Phil Wainewright verfrissend. Hij vraagt zich af of SaaS altijd moet betekenen dat een leverancier (denk hierbij aan SocialText of Salesforce) de software volledig host, of dat de software toepassing ook als een pakket bij de afnemer kan draaien.

Aanleiding is het besluit van Zimbra om hun software niet alleen als een service, maar ook als een pakket aan te bieden dat kan draaien achter de firewall van de afnemer (gebruik makend van rPath). De truuk hierbij is wel dat gebruik wordt gemaakt van virtualisatie. De virtualisatie maakt het mogelijk dat de lastige zaken rondom installatie en onderhoud bij de leverancier komen te liggen, waardoor de klant de lastigste zaken rondom software beheer uit handen wordt genomen. Het lijkt er met deze vorm dus op dat het leven van de klant er weer zonniger op wordt: de voordelen van SaaS gecombineerd met de voordelen van pakketsoftware.

Wat blijft dan over van de SaaS gedachte? Wainewright gelooft dat het cruciale element van on demand software (SaaS) niet zozeer is waar de software zich bevindt (bij de klant of de leverancier), maar vooral wie de verantwoordelijkheid ervoor heeft en hoe effectief de software verbindt met de rest van het netwerk. Deze denkwijze zou wel eens een hoop argwaan tegen SaaS kunnen wegnemen en daardoor de ontwikkeling ervan nog sterker stimuleren.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s