Spring naar inhoud

Wat is Enterprise 2.0?

17/05/2007

Enterprise 2.0 is een term die is bedacht door professor Andrew McAfee van de Harvard Business School. Wikipedia zegt er over “Enterprise 2.0 or Enterprise Web 2.0 are terms derived from Web 2.0 that are sometimes used to cover the introduction and implementation of such (social) software, and the social and organizational changes related to its use.” Enterprise 2.0 gaat dus over de introductie en implementatie van sociale software die onder de Web 2.0 paraplu valt, en over de sociale en organisatorische veranderingen die hiervan het gevolg zijn.

In de wereld van Enterprise 2.0 en Web 2.0 is de kretelogie soms niet van de lucht. Niet verwonderlijk dat dit verwarrend en daas makend kan zijn. Voor de term Enterprise 2.0 bestaan ook nogal wat synoniemen. Ik noem u een paar buzzwords, dat u weet dat deze gerelateerd zijn: wikinomics, wiki workplace, enterprise social software, social software, human interaction management system, hims.

Ja, Enterprise 2.0 staat voor het gebruik van sociale software en het staat voor Web 2.0 binnen de wereld van bedrijven en andere organisaties. Maar het staat vooral voor nieuwe manieren van samenwerken. U werkt met dezelfde mensen en rond dezelfde materie samen als u dat al deed. En dat doet u nu ook meer plaats- en tijdonafhankelijk. U houdt contact met elkaar via mail, msn, skype, chatgroepen, noem maar op. U deelt informatie met elkaar op uw intranet(portal), via Google Docs, via Sharepoint, etcetera. En daarnaast staat het voor manieren van nieuwe samenwerkingen. Samenwerkingen die voorheen onmogelijk waren. Met massa’s mensen die u nog nooit heeft ontmoet in de werkelijke wereld en waarschijnlijk ook nooit zult ontmoeten. Met uw klanten. Met uw leveranciers. Met specialisten op uw vakgebied. Dit soort ‘mass collaboration’ bedrijft u via wereldwijde wiki’s, via weblogs, via communities en via de dagelijks zich uitbreidende verzameling tools op het wonder van onze tijd dat zich internet noemt.

En als ik iets moet vertellen over de impact die Enterprise 2.0 zal hebben op uw organisatie, dan kan ik dat niet in twee zinnen doen. Ik kan de impact zelfs maar gedeeltelijk overzien. Maar 1 belangrijk aspect erin is het feit dat het vermogen, via overvloedig aanwezige contacten en informatie, om als individu zaken te regelen -soms wordt dit wel ‘regelcapaciteit’ genoemd, enorm wordt vergroot. En die vergrote regelcapaciteit, dat is nou een drijvende kracht achter transformatie van en innovatie in uw bedrijf. “Zorgen voor effectieve samenwerking is alsof je een zesde versnelling in een racewagen zet”, zegt CIO Filippo Passerini van Proctor & Gamble in dit verband. Dus riemen vast, en ‘go to the start’!

4 reacties leave one →
 1. 26/05/2007 11:18 am

  Leuk artikel. Human interaction management system is een nieuwe term voor me, maar klinkt goed 😉 Ik werk zelf voor een softwarebedrijf waar we ook erg bezig zijn om Web 2.0 technieken verder te embedden in BI-tools. Zodat je bijvoorbeeld blogging, voting en wikis hebt t.a.v. rapportages, etc.

 2. Joost permalink
  07/06/2007 2:10 pm

  @Henri, klinkt erg interessant! Als je daarover informatie hebt, dan hou ik me aanbevolen (die kon ik niet zo direct vinden op je (overigens wel boeiende) blog.

 3. 12/04/2008 1:14 am

  Hoi, ondertussen zijn er heel veel goede blogs over Enterprise 2.0. Maar uiteindelijk gaat het om het vermogen van mensen om ook echt van deze technologien gebruik te maken. De technologien bestaan al erg lang, maar mensen blijven mensen en accepteren verandering niet altijd even snel.

  Ik denk dat de trend zich wel zeker voort zal zetten, vooral als de jongeren van nu ook professionals worden.

 4. Anoniem permalink
  17/10/2008 2:42 pm

  Interviews met Andrew McAfee: http://www.netr.nl/?p=85

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s