Spring naar inhoud

Hoe kom je van Babyboomers naar NetGen?

26/04/2007

Hoe kom je van de Babyboom generatie naar de Netgeneratie? Van ‘digital immigrants’ naar ‘digital natives’. Zelf zit ik precies tussen deze generaties in. Ik heb veel opdrachtgevers van de Babyboomers en met veel mensen gewerkt uit de NetGen. Een evenement dat ik afgelopen februari bijwoonde was de presentatie van studenten start-ups aan een jury (waaronder ikzelf), alles onder aanvoering van prof. Sjaak Brinkemper. De dialoog bleek moeiteloos de generatiekloof te dichten.

Wel beseffen bedrijven steeds meer dat ze iets moeten met de kennis die straks wegsijpelt met vertrek van de Babyboom generatie en met de nieuwe manieren van werken die de Netgeneratie met zich meeneemt. Onderzoek van IBM toont aan dat voor een groot deel van de bedrijven dit een uitdaging is. Meer dan een kwart van de bedrijven doet helemaal niets en laat het gewoon op zich afkomen.

Voor kennistransfer zijn echter prima mogelijkheden, als maar wordt gelet op de verschillende typen leerstrategieen die worden aangehangen door de verschillende generaties. Multimedia (door nauwelijks 2% van de bedrijven ingezet voor kennistransfer) en communities of practice (al of niet online, door minder dan een derde van de bedrijven ingezet) zijn hierbij middelen die hierbij van praktisch nut zijn.

Consumerization (door Gartner genoemd als de belangrijkste trend voor de komende 10 jaar) is bij het aantreden van de nieuwe generatie zeer relevant. Binnen een volwassen “Enterprise 2.0” hoort een dynamisch evenwicht tussen toepassingen die worden aangebracht door werknemers en toepassingen die worden verstrekt van bedrijfswege.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s