Spring naar inhoud

Hoe kom je van een hierarchische organisatie naar een netwerkorganistie?

19/04/2007

Hoe kom je van een hierarchische organisatie naar een netwerkorganisatie? We hebben het niet alleen over ‘kanteling’, maar ook over flexibilisering van een bedrijf.

Een type organisatie houdt zichzelf in stand. Ook een hierarchisch georganiseerd bedrijf zal trachten de dominante structuur te handhaven. In het verleden zijn harde organisatieverandertrajecten bij veel bedrijven uitgevoerd, in het kader van de ‘kanteling’. Met name voor het middle management niet altijd even prettig.

Er zijn ook manieren ontdekt waarop de flexibilisering soepeler kan plaatsvinden. Veel bedrijven gaan geleidelijk van een afdelingsgerichte organisatie naar een projectgerichte organisatie. Projecten zijn afdelingsoverstijgend, medewerkers worden ingehuurd van afdelingen.

Moderne informatietechnologie (“Enterprise 2.0”) speelt een belangrijke rol in het communiceren over de verandering, het vinden en juist plaatsen van de medewerkers op het goede moment, en het laten samenwerken van mensen in de (vaak wisselende) samenstellingen. Daarom is er juist in dit tijdsgewricht een goede kans voor organisaties die nog te hierarchisch zijn georganiseerd om de veranderingen in de omgeving aan te kunnen. Ze kunnen feitelijk gebruik maken van de wet van de remmende voorsprong. 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s