Spring naar inhoud

SOA meets Enterprise Architectuur

13/04/2007

Afgelopen dinsdag hielden we bij Caerleon weer een enterprise architecten netwerkavond, met dit keer als thema “SOA meets Enterprise Architecture”. Rijk van Vulpen hield een boeiend betoog over hoe Service Oriented Architecture kan worden ingebed in de enterprise architectuur.

In het eerste gedeelte van de avond betoogde hij dat SOA feitelijk niets meer en minder is dan een extra ontwerpparadigma, en wel een die service georienteerd is. Hij maakte een vergelijking met marktwerking: met service orientatie speelt het spel van vraag en aanbod niet alleen meer in de buitenwereld, maar komt het ook binnen een bedrijf te liggen (netwerkorganisatie) en eveneens binnen het domein van informatie.

Aan de hand van een model toonde hij aan dat mag worden verwacht dat service orientatie bijdraagt aan het innovatievermogen. Tenslotte werd de brug geslagen tussen SOA en het Zachman framework (voor geinteresseerden is ook hier een interessante blogpost te vinden).

In de tweede ronde ging Rijk in op het vaststellen van de juiste services voor een specifiek geval. Hij vertelde over zijn ‘meetlatten’, over het groeperen van services in business-, informatie-, en technologielaag, en ging nader in op het granulariteitsvraagstuk. Van de meetlatten die hij noemde vond ik de volgende relevant om hier nog eens te herhalen:

 • Unieke propositie / Core business
 • Aanwezigheid van een (belanghebbende) afnemer
 • Scheiding van belangen / Verantwoordelijkheid
 • Business relevantie
 • Maximale samenhang, minimale koppeling
 • Samenhang business entiteiten, functies, events

Bij zijn insteek van het granulariteitsvraagstuk kon ik me vinden in het pleidooi om services ‘multi-grained’ te kiezen, dat wil zeggen dat zelfde services zowel heel fijn als in een grover geheel terugkomen.

De derde ronde ging over de aanpak van SOA. Rijk voerde aan dat SOA in principe valt binnen al bestaande architectuuraanpakken, zoals bijvoorbeeld TOGAF. Interessant vond ik zijn voorspelling dat er twee snelheden van ontwikkeling zullen gaan ontstaan binnen het informatielandschap:

 1. Snel in elkaar zetten van nieuwe processen door middel van (Web 2.0) mash-ups, assemblage van grotere onderdelen en BPM-gereedschap.
 2. Veel tragere ontwikkeling van services ten behoeve van heel specifieke bedrijfsbehoeften, die meestal nauw samenhangen met de kerncompetenties van een bedrijf.

Het is goed om te beseffen dat deze twee snelheden (en bijbehorende culturen) er zijn. Bij de ontwikkeling of herinrichting van processen moet worden bekeken over welk type we het hebben, dat kan veel onnodige spraakverwarring voorkomen en beter onderling begrip kweken.

In de discussies tussendoor namen architecten en geintereseerden deel uit verschillende branches als zorg, logistiek, financien en energie.

2 reacties leave one →
 1. Anoniem permalink
  27/06/2007 11:58 am

  Interessant onderwerp. Zonder me er eerder in te verdiepen had ik zelf ook al de link gelegd tussen SOA en EA. Na wat googlen ben ik op uw blog terecht gekomen. Er zijn duidelijk overlappingen en met name de SOA splitsing van business, informatie en technologie mapt het weer mooi op de verschillende onderdelen van EA.

  groeten,

  Mark Kieboom

 2. Joost permalink
  02/07/2007 9:43 pm

  @ Mark: leuk om te horen. Ik kan je dan ook zeker naar Rijk van Vulpen verwijzen (zie link naar zijn blog in deze post) en bijvoorbeeld naar SOA vs WOA (http://bekels.blog.com/1859705/).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s