Spring naar inhoud

Informatiewolken en wetten van de infosphere

08/04/2007
tags:

Richting Pasen mogen we wel wat filosoferender worden en de geest laten waaien. 😉

In vervolg op mijn posts “Intern social networking en tag clouds” en “Bepaalt je informatiewolk wie je bent?” ga ik ter lering en vermaak de stelling aan dat informatiewolken en tag clouds de eigenschappen bezitten van massa en zwaartekracht.

Hiermee bedoel ik dat een informatiewolk rond een item of een persoon aantrekkingskracht uitoefent op een ander item of persoon met een overeenkomstige informatiewolk. Net zoals twee voorwerpen zwaartekracht op elkaar uitoefenen. En dat de twee dientengevolge op een gegeven moment bij elkaar komen. De onderlinge aantrekkingskracht tussen de informatiewolken is omgekeerd evenredig met de (sociale) afstand tussen de wolken. Welke wordt bepaald door ondermeer taal, cultuur en tussenliggende knooppunten in een sociaal netwerk. Dus meer aantrekkingskracht en sneller contact naarmate de informatiewolken meer overeenkomen, naarmate ze zijn opgebouwd uit veel (dezelfde) trefwoorden en naarmate de onderlinge sociale afstand kleiner is.

Uiteraard moet je dit zien als metafoor, maar wel een met uitwerking in de praktijk: naarmate je je meer profileert op een specifiek onderwerp, wordt je informatiewolk voor dat gebied ‘zwaarder’ en heeft meer aantrekkingskracht voor andere dingen en mensen met een relatie tot dat onderwerp. Naarmate je op meer plekken op het web vertegenwoordigd bent wordt de sociale afstand tot anderen kleiner, wat ook bijdraagt aan de aantrekkingskracht. Het gevolg: je gaat merken dat zaken op jouw gebied je automatisch gaan toevallen. En dat is dan dus niet toevallig! 😉

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s