Spring naar inhoud

Revolutie voltrekt zich waar SOA, SaaS en Mashups elkaar ontmoeten: webware!

04/04/2007

Er is al langer veel discussie over de overeenkomsten tussen SOA (Service Oriented Architecture), SaaS (Software as a Service) en mashups. David Linthicum bericht in een blog post over de tool JackBe en constateert dat SOA en mashups steeds beter met elkaar om leren gaan. Joe McKendrik vraagt hierop in zijn blog “Bring on the SOA mashware“: zou dit het nieuwe gezicht kunnen zijn van samengestelde applicaties?

Phil Wainewright haalt in zijn post “So long Saas, welcome webware” Paul McNamara aan die beschrijft waarom de term SaaS zou moeten worden vervangen door de term webware:

“Mensen kunnen dingen doen met web-based applicaties en informatie services die ze eenvoudigweg niet kunnen doen met software geinstalleerd op locale machines of die draaien in een client-server omgeving. En daarom zullen web-based applicaties marktsegmenten bereiken die verder gaan dan de reikwijdte van software applicaties.”

“De term ‘Webware’ benadrukt dat web-based applicaties en informatie services fundamenteel verschillen van software applicaties. De term markeert tevens een significant punt in de evolutie van technologie. Terwijl de term ‘SaaS’ onterecht de nadruk legt op de technologische component (software), waar gebruikers van web-based applicaties niet langer over na hoeven denken. Webware is een revolutionaire nieuwe benadering om in informatie behoeften te voorzien.”

Phil Wainewright voegt terecht hier aan toe: “Enkele jaren geleden zou de term ‘webware’ nog niet acceptabel zijn geweest, omdat het Web nog niet serieus kon worden genomen als business platform. ‘Webware’ had teveel bijsmaak van lichtgewicht ‘eyecandy’.”

Dit moet het sein zijn voor bedrijven om een mindswitch te maken van de oude manier van applicatiedenken naar webware-denken. En als we kijken naar het gemiddelde bedrijf in Nederland, dan is hier nog zeer veel werk aan de winkel.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s