Spring naar inhoud

Dimensies binnen Organisatie 2.0

21/01/2007

In het schema van laatst, vind ik het vak “sociale software” een van de interessantste. Ik roep nog even de posting van prof. McAfee van Harvard Business School in herinnering, waarin hij zegt dat voor de effectiviteit van sociale software al veel bewijzen zijn geleverd, meer dan op een terrein als bijvoorbeeld SOA.

Software die hier om de hoek komt kijken wordt vaak gebundeld in een portal. Je moet hierbij denken aan blogs, wiki’s, social bookmarking, social networking, MSN, chat, etc. Het unieke ervan is dat je niet te maken hebt met levenloze tools, maar dat je bezig bent een levend systeem te creeren. Een systeem waarbij sociale en organisatorische aspecten een belangrijke rol spelen. Een systeem dat zich ontwikkelt, in plaats dat het ‘wordt gebouwd’. En omdat het zich (zelfstandig) ontwikkelt, moet je dan ook niet een andere aanpak kiezen dan bij andere software trajecten? Een aanpak die meer begeleidend is dan bepalend? Een aanpak die naast technische dimensies ook sociale dimensies meeneemt?

Ik zou hiervoor -als soort van hypothese- een ‘framework’ willen neerleggen, om te kijken of je daar in de praktijk houvast aan hebt. En een dimensie hierin is de tijd -welke fasen worden doorlopen, hierover later meer- en een tweede dimensie de aspecten sociaal, gereedschap en kennis.

Het sociale aspect omvat organisatie, samenwerking, psychologische ‘veiligheid’ (hoe creeer je ‘sanctuaries‘?), onderlinge communicatie. Onder tools vallen software technieken, training, beheersing door individuen en organisatiedelen. Kennis tenslotte omvat de content die wordt geleverd en die expliciet wordt gemaakt.

3 reacties leave one →
 1. 23/01/2007 5:44 pm

  Hoi Joost,

  Ik denk dat als je het over social netwerken gaat hebben dat het ook een interessante slag kan zijn om de huidige sociale netwerken van een organisatie in kaart te brengen. Onlangs heb ik in het kader van groepsdynamica een workshop over Social Network Analysis gegeven met een klasgenoot. Misschien een interessante techniek/tool om bij het framework te betrekken?

  MVG,
  Dennis

 2. 24/01/2007 1:46 pm

  Dennis, klinkt bijzonder interessant! Misschien kunnen we het daar binnenkort eens over hebben?

 3. 26/01/2007 6:26 pm

  Lijkt me een goed plan. Ik heb in ieder geval op mijn blog een lijst met links gezet over het onderwerp Social Network Analysis.
  http://www.expiscornovus.com/archives/26

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s