Spring naar inhoud

BB’s voorspellingen voor 2007

29/12/2006

Als ik zie waarover ik het afgelopen jaar heb geschreven en ik kijk om me heen, dan doe ik, op het gebied van bedrijfsvoering in de electronische eeuw, de volgende voorspellingen voor 2007:

 

 1. Consumerization – de adoptie van consumententoepassingen (op het web) binnen de organisatie, mede veroorzaakt doordat een nieuwe generatie ‘digital natives’ aan het werk gaat.
 2. ‘Mash up’, d.w.z. het opbreken van structuren in kleine onderdelen en ze weer samenvoegen op een andere zinvolle manieren (of het nu gaat om informatie, applicaties, diensten of bedrijven) blijft een trend in 2007.
 3. Voor het strategisch management zal de belangrijkste vraag zijn hoe ‘gestructureerde chaos’ binnen het bedrijf te organiseren. Een oplossing zal worden gevonden in het formuleren van strategie in de vorm van verhalen. Visie, het creëren van een realistisch toekomstbeeld, wordt het middel voor sturing, waar top-down management heeft afgedaan.
 4. Blogs en wikis worden binnen bedrijven net zulke natuurlijke manieren om te communiceren als e-mail.
 5. Werk zal meer worden uitgevoerd in virtuele omgevingen. Informatie is er gemakkelijker te vinden en uit te wisselen dan in de echte wereld. Deze virtuele omgevingen lopen uiteen van workspaces in enterprise portals tot ruimten in games en SecondLife-achtige omgevingen.
 6. Innovatie en kennismanagement komen in het lijstje topprioriteiten van bedrijven. De manier van organiseren zal hierbij worden gestoeld op ‘eigenaarschap’ en horizontaal of bottom-up zijn, zeker niet top-down.
 7. Software as a Service (SaaS), Service Oriented Architecture (SOA) en Web 2.0 zijn de belangrijkste ontwikkelingen op software gebied. Alledrie gaan ze uit van het definiëren van services vanuit werkprocessen, daarmee inhakend op de gedachten ‘van push naar pull’ en de ‘real-time company’, d.w.z. op het belang van de eindgebruiker.
 8. Management van de sociale omgeving van een organisatie (klanten, belangengroepen, stakeholders) wordt als competentie nog belangrijker. Het gaat dan om het in kaart brengen, houden en proactief organiseren ervan.

Gelukkig nieuwjaar!

2 reacties leave one →
 1. 02/01/2007 12:50 pm

  Hoi Joost / Bekels blog,

  Jij/jullie zijn getagged! 🙂
  Zie hier de consequentie er van:
  http://blog.iimail.nl/?p=118

  Verder natuurlijk de beste wensen!

  Nigel.

 2. Joost permalink
  02/01/2007 10:10 pm

  @Nigel, haha, erg leuk! Ik zag de ‘tag’ ook al bij Hansonexperience. Goed, ik zal eens kijken aan wie ik de ‘tag’ kan doorgeven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s