Spring naar inhoud

Hoe uw corporate wiki beter van de grond te krijgen

15/12/2006

Uit onderzoek blijkt dat er slaag- en faalfactoren zijn te onderkennen bij de inzet van corporate wiki’s.

 
Het blijkt dat de corporate wiki het meest succesvol wordt toegepast als men rekening houdt met de volgende factoren:

  1. Wees duidelijk over de voordelen. Gebruikers worden aangemoedigd om bij te dragen als de voordelen van inzet van de wiki, ten behoeve van verbetering van processen, samenwerking en kennisdeling, duidelijk naar voren worden gebracht.
  2. Zet de wiki in voor innovatie. Het verbinden van de wiki aan nieuwe werkzaamheden leidt tot meer succes dan het verbinden aan routine werkzaamheden.
  3. Betrek verschillende typen mensen, zodat de wiki ten volle tot bloei komt. Mensen die uit zijn op impact leggen graag verbanden in de wiki, terwijl mensen die vooral de organisatie willen helpen graag nieuwe content toevoegen.
  4. Predik geloofwaardigheid. Het levert meer voordelen op als gebruikers beseffen dat de informatie geloofwaardig moet zijn en dat het leggen van verbanden net zo belangrijk is als het toevoegen van content.

 

Verrassend: 

  • Anders dan bij open source wiki’s, blijkt ‘reputatie’ niet of nauwelijks een factor te zijn om bijdrage te leveren aan de corporate wiki.
  • De wiki tot enige manier van communicatie maken blijkt geen goed idee: extra communicatiekanalen geven de gebruiker de mogelijkheid de inhoud van de wiki in perspectief te plaatsen. In gevallen dat de wiki tot enige communicatiekanaal werd gereduceerd, bleek dit juist minder succes op te leveren. 
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s