Spring naar inhoud

Web 3.0

14/11/2006

Speculaties over een ‘Web 3.0’ konden natuurlijk niet uitblijven. Want als er een Web 1.0 was en een Web 2.0 is, hoe ziet het Web er dan uit als we deze ontwikkelingen doortrekken?

Met Web 3.0 wordt het ‘semantisch Web’ bedoeld. Zonder in technische termen te vervallen houdt dit in dat er betekenis aan webpagina’s wordt toegevoegd door er meer structuur en relaties aan toe te voegen. Vergelijk het met een database ten opzichte van een verzameling losse documenten. Het moge duidelijk zijn dat in zo’n Web 3.0 eenvoudiger zinvolle informatie is te destilleren: “geef me alle vakanties voor budget x en gezinssamenstelling y”.  

Nicholas Charr, die ik hier al vaker noemde (en ook door Ymerce hierover wordt aangehaald) zegt met een knipoog “Web 2.0 is so over. Welcome Web 3.0!”. Hij citeert een artikel uit de New York Times van John Markoff: “Those who envision the next phase, Web 3.0, see it as an era when machines will start to do seemingly intelligent things. (…) … goal is to add a layer of meaning on top of the existing Web that would make it less of a catalog and more of a guide — and even provide the foundation for systems that can reason in a human fashion.”

Tim Berners-Lee, geestelijk vader van het huidige internet, ziet twee verschillende versies van het web: het web van documenten, dat ontstond in de jaren 90, en het web van data, dat het resultaat zal zijn van semantische programmeertalen die nu gaan worden toegepast. (Bron)

Zelf wil ik de volgende visie aan bovenstaande toevoegen: ik zie ‘mash-up’ als een van de fundamenten van Web 2.0. Ten eerste mash-up van content, gefaciliteerd via met name RSS. Ten tweede van applicaties, gefaciliteerd door openstellen van API’s en webservices. Ten derde (als gevolg) de mash-up van diensten: een rijker aanbod door samenvloeien van verschillende diensten. (Zie ook het artikel van Cap Gemini over Mash-up corporations). Al deze mash-ups creeren nieuwe zinvolle dingen door bestaande zaken op nieuwe manieren samen te voegen. Je zou dit synergie kunnen noemen. Op dit moment is dit samenvoegen mensenwerk. Het is prima voorstelbaar dat dit samenvoegen machinewerk wordt en het mensenwerk zich op een hoger abstractieniveau zal gaan bewegen.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s