Spring naar inhoud

Vergroot het zelfbewustzijn van uw bedrijf

27/10/2006

Toen ik gisteravond nog even op Hyves zat -maar het had ook MySpace of Facebook of zelfs MOSS 2007 mogen zijn- werd het me andermaal duidelijk: we zijn inderdaad net hersencellen. Ik keek naar de mensen erin en naar de verbindingen ertussen, en vond dit analoog aan de hersenstructuur. Vervolgens keek ik naar de nieuwe berichten, blogs, foto’s en video’s en vond dit analoog aan gedachten.

En wat me interessant leek is om vervolgens de link te leggen met de trend consumerization.

We zien dus al die Web 2.0 toepassingen, die social software, het bedrijfsleven binnendringen. En wat er feitelijk gebeurt is dat veel gesprekken, gedachtengoed en overige informatie, die vroeger in het luchtledige bleef hangen, nu expliciet wordt gemaakt en vast wordt gelegd. De gedachten als hier boven bedoeld worden daarmee bewust gemaakt en als herinnering oproepbaar.

En om de metafoor door te trekken vormen dan termen die worden gebruikt voor het denken, als concentratie, focus en bewustzijn, ineens een houvast voor ontwerp en implementatie van Web 2.0-software binnen het bedrijf. Neem focus: voor iemands persoonlijk denken betekent dit het regelmatig opnieuw oproepen van een persoonlijke doel. Binnen een bedrijf kan dit bijvoorbeeld worden uitgedrukt door niet iedereen willekeurig te laten bloggen (allerlei ‘losse gedachten’), maar ook de CEO regelmatig te laten bloggen, en wel over de koers van het bedrijf (dit is de steeds zich herhalende gedachte). Het moge ook duidelijk zijn dat het dan ook van groot belang is dat de CEO zelf hierover moet bloggen, als degene die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de strategie van het bedrijf.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s