Spring naar inhoud

Management by chaos

27/09/2006

Google. Alleen al het noemen van de naam doet mensen de oren spitsen. Daarom noem ik hem ook: Google. Want Google staat in ogen van velen voor succes. En terecht, want niet elk bedrijf is in acht jaar tijd 125 miljard dollar waard met een jaarlijkse winst van 10 miljard. Maar hoe zijn ze gekomen tot succes? En zegt ons dat iets over nieuwe vormen van bedrijfsvoering?

Het artikel in CNN Money van Adam Lashinsky gaat in op de bedrijfsvoering van Google, die zich kenmerkt door bewust gecreeerde chaos: ‘chaos by design’. Shona Brown, de 40-jaar-oude ex-McKinsey consultant die nu Google’s senior vice president voor business operations is, schreef exact een boek over dit onderwerp in 1998, met als titel: “Competing on the Edge: Strategy as Structured Chaos.” Haar regels:

  1. Get Uncomfy: balanceer op de grens tussen evenwicht en chaos.
  2. Pace Yourself: het doel moet een intern ritme creeren, niet alleen maar voorwaarts gaan omwille van snelheid.
  3. Hang Loose: zorg voor een innovatieve, adaptieve cultuur, maar vermijd te weinig structuur; echter teveel structuur is de doodsteek voor het flexibele bedrijf.
  4. Play Nice: slechte samenwerking wordt veroorzaakt door de “star trap”, als de grote geldmaker binnen het bedrijf niet meer haar ideeen en kennis met ieder ander deelt.
Wat leert dat het bedrijf dat in deze electronische eeuw wil overleven?
  • Weg met de traditionele manier van managen.
  • Managers moeten wel zorgen voor een goed aannamebeleid. Hiervoor moeten ze de waarden en doelen van het bedrijf goed kennen. Ze moeten goed behoeftes kennen en tools bieden.  
  • Lever structuur vooral via electronische middelen, zodat hieruit naar behoefte kan worden geput. De structuur zal door het bedrijf voor een groot deel zelf worden ontworpen.
  • Zorg voor (electronische) kennisdeling.
 

 

 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s