Spring naar inhoud

Kennismanagement en MOSS 2007

28/07/2006

Eerder deze week schreef ik over kennismanagement en social software en welke omgeving we creeren rond bijvoorbeeld een onderwerp als Microsoft Office Sharepoint Server (MOSS) 2007. Het leuke van Sharepoint is dat het documentbeheer en de integratie met Office extra mogelijkheden biedt boven de technieken die ik schetste. Hier hebben we voor de MOSS 2007 kennisomgeving dan ook gebruik van gemaakt, door documenten een aparte, zinvolle plek te geven binnen het kennispallet.

Als sideline: ik vind het interessant om kennismanagement van zowel de input- als de outputkant te bekijken. De inputkant heeft hierbij prioriteit: hoe zorg je er in ieder geval voor dat medewerkers hun kennis digitaal opslaan? Met de huidige krachtige zoekmachines kan deze kennis dan altijd wel worden teruggevonden. Technieken als blogging en Wiki faciliteren dit sterk. De outputkant wil je uiteraard ook wel enige aandacht geven. Hoe geef je je kennis uiteindelijk vorm? Dit kan bijvoorbeeld als presentaties, factsheets, templates etc.: wat mij betreft altijd tools voor een bepaald bedrijfsproces.

Voor MOSS 2007 werken we met verschillende onderzoeksteams. Elk team onderzoekt binnen een bepaald thema (bijvoorbeeld Business Intelligence) verschillende vragen. Per onderzoeksvraag wordt een vaste onderzoeksaanpak gevolgd. Het kennismanagement rondom MOSS wordt door een Sharepointsite ondersteund. De Sharepointsite kent:

  • Documenten: Een vast Word-template wordt gebruikt ten behoeve van het beantwoorden van onderzoeksvragen. Hiervoor is gekozen omdat onderzoek iets is wat je een bepaalde mate van structuur wilt meegeven. Het template biedt ruimte om eenvoudig afbeeldingen, code-voorbeelden en links toe te voegen. Het levert ook een vaste structuur. Iemand die zich in een onderwerp wil verdiepen herkent deze structuur en heeft hieraan houvast. Alle documenten worden, voorzien van een uitgebreide verzameling metadata, in een grote documentbibliotheek geplaatst. Terugvinden van documenten middels sorteren en filteren is hierdoor uiterst eenvoudig. Uiteraard is er voor elk team ook een plan van aanpak voor elk onderzoek beschikbaar, zodat hierover nooit verwarring hoeft te bestaan.
  • Lijsten: Lijsten worden gebruikt ten behoeve van social bookmarking (opslaan van links met metadata als titel, beschrijving, categorie en rating). Daarnaast worden de taken voor het onderzoek getoond, zodat elk team helder heeft hoe het ervoor staat en bovendien wordt geleid in het uitvoeren van gestructureerd R&D.
  • Wiki: Alle begrippen die nieuw zijn of niet altijd eenduidig worden gebruikt, worden opgeslagen in een Wiki.
  • Blog: Voor heel het MOSS 2007 onderzoek is er 1 blog, met categorieen die overeenkomen met de MOSS-thema’s. Op die manier is de blog relatief actief en hoeven geinteresseerden zich slechts op 1 feed te abonneren. De blog wordt gebruikt voor het rapporteren van vorderingen, het vermelden van zaken die men is tegengekomen tijdens het onderzoek, maar die er feitelijk buiten vallen , en is er om te enthousiasmeren.
  • Personen: op de site wordt het MOSS-team en de MOSS-specialisten vermeld, met daarbij hun aandachtsgebied en online status. Er kan worden doorgeklikt naar de MySite om meer details over de persoon te vernemen.

Wij hebben het gevoel dat we hiermee zowel de noodzakelijke structuur voor R&D bieden, als de wenselijke vrijheid om snel en gemakkelijk kennis op te kunnen slaan.

One Comment leave one →
  1. Anoniem permalink
    06/08/2007 4:47 pm

    Interessant wat jullie met SharePoint doen. Een vraagje: de lijsten die gebruikt worden voor social bookmarking, zit daar een gewogen rating aan en kunnen gebruikers meerdere tags toevoegen? Dat is namelijk functionaliteit die wij zoeken in ons portaal. Het toekennen van een gewogen rating aan documenten, links e.d. en de mogelijkheid om tags in te voeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s