Spring naar inhoud

Sharepoint expert steeds schaarser: hoe gaat u ermee om?

22/06/2006

De feature story van MSD2D gaat over een actueel onderwerp, namelijk hoe gaat u om met tekort aan Sharepoint experts. Terecht wordt gesteld dat Sharepoint deskundigen steeds schaarser worden.

Ik vertaal deze vraag echter nog anders, namelijk, hoe kunt u (voor een klant) een zo kostenefficient mogelijke Sharepoint omgeving realiseren.

De volgende oplossingen bieden uitkomst:

  1. Kijk naar third party webparts die out-of-the-box functionaliteit bieden, in plaats van deze zelf vanaf nul te ontwikkelen. Zelf gebruik ik dit ook in prototyping, als nog niet helemaal duidelijk is wat de klant wil. Een third party webpart kan dan al een groot deel van de gewenste functionaliteit inzichtelijk en bespreekbaar maken, en een kapstok vormen voor overleg over hoe de functionaliteit uiteindelijk moet worden.
  2. Kijk naar aanpasbare, functionele applicatie templates. Een voorbeeld van een leverancier van dit soort templates is Workplace Architects. Bedenk dat veel processen in verschillende bedrijven op elkaar lijken en dat u bij strategisch niet-onderscheidende processen kunt profiteren van anderen.
  3. Kijk uit naar templates die of standalone kunnen draaien of die gebruik kunnen maken van gecentraliseerde informatie in uw eigen Sharepoint omgeving (in lijsten of bibliotheken). Voorkom datadubbeling in uw omgeving.
  4. Schakel uw eigen organisatie in om Sharepoint onderdelen te ontwikkelen. Met wat juiste tools en training kunnen key users en analisten worden getraind om zelf Sharepoint sites en gebieden in elkaar te zetten. Bij Sharepoint implementaties zetten we training ook wel in als onderdeel van het ontwikkelproces, dit in tegenstelling tot het ‘ouderwetse’ applicatieontwikkeltraject, waarbij de training altijd wordt gegeven na oplevering van de applicatie.

 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s