Spring naar inhoud

Sharepoint 2007: Web Content Management vervangt MCMS

08/05/2006

Een belangrijk doel voor Microsoft Office Sharepoint Server (MOSS) 2007 is de volledige integratie van Microsoft Content Management Server (MCMS) 2002 functionaliteit. De naam wordt ook anders: MCMS-functionaliteit zal vallen onder de naam Web Content Management (WCM).

Dit heeft verstrekkende gevolgen voor het MCMS platform. De look&feel is bijvoorbeeld compleet anders, om iets te noemen. Maar nog belangrijker is dat het ook op een nieuwe technische leest is geschoeid, namelijk op het WSS object model, dat we kennen van Sharepoint.

Andrew Conell geeft in zijn webcast een goed overzicht van de wijzigingen die er met WCM op ons af komen. Ik zal in enkele opvolgende posts hier een beknopte samenvatting van geven. Een andere webcast van Patrick Tisseghem is beschikbaar voor beta-users via http://www.betaoneservices.com// (achter wachtwoord).

Bij zo’n compleet nieuwe omgeving is natuurlijk de vraag wat dit betekent voor sites die op het huidige MCMS 2002 zijn gebouwd. Hoe ziet een upgrade naar het nieuwe platform er uit? Niet automatisch dus. Vandaar een paar aanwijzingen alvast!

Zorg er voor dat je bent geupgrade naar MCMS 2002 Service Pack 2. Vermijd zoveel als mogelijk het inbedden van logica binnen MCMS Templates. MCMS Templates zullen worden vervangen door Master Pages en de code zal niet goed meegaan. Tijdens de upgrade wordt wel alle content meegenomen. Je krijgt dus pagina layouts met de juiste content, maar je zult dus maatwerk code moeten herschrijven en maatwerk placeholders moeten vervangen! Eén pleister op de wonde: veel zaken die in MCMS maatwerk code vereisten komen nu out-of-the-box mee met WCM, dus het herschrijven van code kan in de praktijk meevallen. Zie voor meer informatie rondom de upgrade naar WCM de webcast van Manish Sharma en Arpan Shah uit maart 2006.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s