Spring naar inhoud

Sharepoint 2007 Element I: Portal

29/04/2006

De Portal wordt gebruikt voor het toegang geven tot informatie in het bedrijfsnetwerk, internet ‘presence’ van Business Units en afdelingen binnen het bedrijf en het presenteren van informatie voor algemeen belang, zoals nieuws, mededelingen etc. Daarnaast biedt de Portal de mogelijkheid tot het vinden van de juiste mensen binnen het bedrijf, om vervolgens er direct mee te verbinden.

Sharepoint 2007 biedt hiertoe een aantal interessante mogelijkheden.  

Waar u in versie 2003 alleen voor Sharepoint sites aparte templates had, heeft u dat in versie 2007 ook voor de Portal. Bij Evident zijn we bijzonder gedreven in het goed vormgeven van dergelijke templates (dat wil tevens zeggen dat we slechts zelden de standaard meegeleverde templates implementeren, we maken er -waar handig- wel gebruik van bij ons ontwerp). Dat heeft een reden, namelijk omdat we geloven dat dit de identificatie met het bedrijf en de acceptatie en het gebruik van de sites sterk bevordert. De extra mogelijkheid om ook voor de Portals met templates aan de slag te gaan, verwelkom ik dan ook van harte.

De persoonlijke sites (MySite) zijn uitgebreid met social networking, collega-webparts, privacy controls en overzichten over alle sites en documentbibliotheken waar u lid van bent. Social networking bestond in de vorige versie natuurlijk slechts mondjesmaat en in het licht van ‘Web 2.0’ een noodzakelijke aanvulling. Binnen Sharepoint 2007 wordt dit geregeld via de publieke kant van de MySite. Het concept is een beetje vergelijkbaar met Hyves. Naast persoonlijke informatie kan ook worden gevonden van welke gemeenschappelijke distributielijsten, sites of groepen men deel uitmaakt. Ook is er een webpart dat alle documenten toont die iemand heeft gepubliceerd binnen een collectie Sharepoint sites. De MySite kende al een public en een personal view. De controle is uitgebreid met views voor ‘My Manager’, ‘My Workgroup’ en ‘My colleagues’. Samen met het ‘Real-time presence and communication’ icoontje (ook al in v2003) wordt het sociale karakter van Sharepoint sterk vergroot. De laatstgenoemde functionaliteit is overigens ook uitgebreid. Naast kunnen zien wie online is, is het ook mogelijk om direct een telefoongesprek, een audio conference call of een tweeweg videocall te starten. En natuurlijk instant messaging.      

Alerting, nu Notification Service genoemd, kan fijnmaziger worden ingesteld. Naast betere filtering, kunnen de berichten die worden verstuurd ook worden gefine-tuned. Gebruikers die deel uitmaken van een workflow kunnen, zonder verdere instelling, direct op de hoogte worden gehouden van relevante wijzigingen.

Tenslotte zijn er nog een aantal features die het beheer van de Sharepoint Portal vereenvoudigen. Dit is ook nodig, want de vorige versie bood te weinig gebruiksvriendelijkheid om een grote enterprise portal goed te kunnen managen. Ten eerste vervangt een Site Manager de vroegere administratiepagina. De Site Manager werkt ook gebruiksvriendelijker (o.m. drag&drop). Daarnaast zijn rond beheer van persoonsgegevens verbeteringen. Een LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) provider is beschikbaar, naast de Active Directory provider, wat brede authenticatie ook buiten het eigen Windows netwerk mogelijk moet maken. Gebruikersprofielen in de ‘Profile Store’ kunnen eenvoudiger worden geimporteerd van of gesynchroniseerd met andere bronnen. Aan elk gebruikersprofiel zijn ook meer eigenschappen toe te kennen. Mijns inziens is het gebied van beheer van personen en profielen een specialisme dat binnen een Sharepoint project aandacht verdient en expliciet belegd zou moeten worden. Tenslotte kent de Site Directory nu een ‘scan for broken links’.

Bijna vergeten: alle Portal, Team site en List pagina’s kunnen via een vereenvoudigd formaat (alleen tekst) worden weergegeven op mobiele apparaten.

Tot zover de Portal. Volgende keer over ‘Content Management’!

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s