Spring naar inhoud

Software zonder waarde

12/04/2006

Phil Wainwright schrijft over het klassieke software model gebaseerd op serversoftware en licenties en hoe dat sneller dan verwacht wordt gepasseerd door een nieuw software model dat is gebaseerd op services, flexibiliteit en ASP. “That future generation of applications gives business users the power to select and present real-time information exactly how they want it with just a few mouse clicks; allows developers to roll out new functionality instantly to next-generation mobile devices without recoding; and is deployed on infrastructure software that costs nothing to acquire.” 

Interessant is dat hij schrijft dat de software zelf geen inherente waarde meer heeft. Waar je voor betaald is voor de implementatie en support. Of, in het geval van een application service provider (ASP) voor de operationele mogelijkheden, al voor u uitgerold en werkend.

Ik ben het niet helemaal eens met Phil Wainwright, in die zin dat ik denk dat voor de klassieke software leveranciers, waaronder bijvoorbeeld Microsoft, er wel degelijk een grote markt is weggelegd. Dit merk ik ook in de dagelijkse praktijk. Dit heeft met name te maken met de betrouwbaarheid van het merk en de laagdrempelige invoering, doordat het aansluit op een manier van werken die men al kent (Office). Wel kun je je afvragen in hoeverre ook in die wereld er niet een kolom ‘implementatie en support’ ontstaat, en een wereld ‘turn-key voor u afgeleverd’. In het laatste geval moet je dan denken aan bijvoorbeeld Sharepoint sites die al volledig zijn ingericht voor een bepaalde functie. Volgens mij is daar nog veel winst te halen.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s